Медия без
политическа реклама

Косовският премиер се бунтува срещу САЩ

Турция ще изпрати военни в размирната страна по искане на НАТО

03 Юни 2023Обновена
Премиерът Курти смята, че забележките към Косово само насърчават режима в Сърбия
Архив EPA/BGNES
Премиерът Курти смята, че забележките към Косово само насърчават режима в Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти разкритикува "вредните" изявления на Вашингтон и други съюзници, които упрекват правителството му за засилване на напрежението в районите на страната с преобладаващо сръбско население. В интервю за "Вашингтон пост" Курти заяви, че въпреки това ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в рамките на усилията за деескалация, предаде БГНЕС.

Срещата, чиято дата все още не е уточнена, се организира от ръководителя на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, каза Курти. Коментарите му във видеоинтервюто за "Вашингтон пост" бяха направени в момент, когато държавният секретар Антъни Блинкен повтори призива си към Косово и Сърбия да предприемат действия за намаляване на напрежението

Според косовския премиер, тези изявления са били "вредни".

"Съединените американски щати са наш незаменим съюзник, приятел и партньор. Ние сме им безкрайно признателни и благодарни за тяхната роля, за нашето освобождение и независимост, за нашата сигурност и отбрана, за нашето развитие и демокрация. Но сега е време да кажем и нашата демократична истина на авторитарните властимащи", заяви Курти.

Той обясни, че разбира, че Западът иска само да запази мира. "Но когато си имате работа с крайно десни, с ултранационалисти и много опасни авторитарни режими, изявленията, които целят да запазят мира, само окуражават авторитарните фигури."

Косово обвинява Сърбия, че е подклаждала "жестоката тълпа", която демонстрираше срещу назначаването на албански кметове в общините с преобладаващо сръбско население в Северно Косово.

Размириците започнаха след избора на кметове въпреки ниската избирателна активност. Етническите сърби протестираха срещу неприлагането на споразумението от Брюксел от 2013 г., което щеше да даде на северните общини по-голяма автономия. Косово е твърдо убедено, че избраните кметове трябва да встъпят в длъжност въпреки размириците.

"Решението на правителството на Косово да наложи достъп до общинските сгради рязко и ненужно ескалира напрежението", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление във вторник.

Кметовете трябва да изпълняват задълженията си извън сградите на общините в тези райони и да махнат косовската полиция, която ги охранява, добави Блинкен. Въпреки това Курти настоява, че полицейските сили остават на място.

Изострената реторика между Вашингтон и Прищина доведе до това Косово да бъде отстранено от водено от САЩ военно учение и отказ за по-нататъшно съдействие за влизане на страната в ЕС или НАТО, а ЕС предприе действия за прекратяване на визовата либерализация. Албин Курти заяви, че според него тази реакция изглежда "непропорционална и несправедлива".

"Сблъскваме се не с мирни протестиращи, а с тълпа от екстремисти. Фашистката милиция нападна нашата полиция и войниците от мисията на НАТО, както и журналистите, които отразяваха протестите от мястото на събитието", заяви премиерът на Косово.

ПОДКРЕПЛЕНИЯ

Министерството на националната отбрана на Турция съобщи днес, че изпраща допълнително военно подразделение в Косово, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. Решението е било взето в отговор на искане на командването на обединените въоръжени сили на НАТО в Неапол.

Турското военно министерство подчертава, че Анкара продължава да допринася за гарантирането на мира и стабилността на международно равнище както на двустранна основа, така и в контекста на мисиите на ООН, НАТО, ЕС и ОССЕ. „Турция се придържа към конструктивна позиция и по въпроса за разрешаването чрез диалог на ситуацията в северната част на приятелско и братско Косово, където имаше напрежение, застрашаващо сигурността и стабилността на региона. Анкара призовава всички страни да проявят сдържаност“, се казва в съобщението.

Според данните, разпространени от турското министерство на отбраната, подразделението на турските специални части ще бъде прехвърлено до 4-5 юни в района на казармите „Султан Мурат“ в Косово. Турските части ще минат през ГКПП "Капитан Андреево"  и ще напуснат територията на България през ГКПП Гюешево..

 

Ключови думи:

Албин Курти, САЩ, Косово

Още по темата