facebook
twitter

Чужбина

Китай за първи път изпревари Русия по производство на оръжие

Доклад на СИПРИ класира китайските оръжейници на второ място в света след САЩ
1 570
 news.usni.org
Растящата военна мощ на Китай е видима

Експерти на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) за първи път събраха обективни данни за производството на оръжие от китайските заводи и установиха, че през 2017 г. четири компании от Китай са продали оръжие за 16,4 млрд. долара повече от десетте си руски конкуренти, съобщи радио „Свобода“. Това означава, че Китай е излязъл на второ място в света по производство на оръжие след САЩ, сочи огласеният доклад.

Авторите посочват, че това е „най-пълната картина до днес за производството на оръжие от китайските компании“: по-рано бе невъзможно да се оценят обемите поради недостиг на данни. Специалистите са анализирали „надеждна финансова информация“ за 2015-2017 г. на четирите китайски компании.

Според СИПРИ през 2017 г. в топ-20 на производителите на оръжия са влизали 11 американски, шест европейски и три руски компании. Но ако рейтингът се съставяше днес, и четирите китайски компании биха влезли в топ-20, като три от тях – в първата десетка.

Общият обем продажби на четирите компании е възлязъл през 2017 г. на 54,1 млрд. долара. Освен това в СИПРИ смятат, че китайските компании могат преднамерено да занижават своите показатели.

Така според данните на СИПРИ Русия слиза на трето място. През 2018 г. продажбите на руско оръжие в света са спаднали на 36,2 млрд. долара, което е 8,6% от общия обем в света. САЩ са продали оръжие и военни услуги за 246 млрд. долара (59% от общия обем).

Ключови думи:

Китай, Русия, САЩ, СИПРИ, оръжие
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп подготвя нова оръжейна сделка със Саудитска Арабия

28.05.2020

617 10
Китай прие спорен закон за Хонконг

28.05.2020

99 2
Студенти страдат от високи неустойки при отказ от бригада в САЩ

28.05.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2039 25

Коментари

harmless
снимка на harmless

Ужаст! Изглежда купувачите смятат китайското оръжие за по качествено от руското. Сигурен съм, че Птуин не харесва това

 

Cixi 2

И ти ли се продаде на комунистически Китай?! Или само купувачите на оръжие.

Boris65

Путин харесва партньора от ШОС. САЩ и Тръмп не харесват , ама кой ги пита ?

Калпазанче

България има принос за първенството: 0,8% в  парично изражение, но като физически обем на износа не е ясна хавата...

ЗИП
снимка на ЗИП

A пък реднешка щайга с командоси се разби в Афганистан !

 

Мъст за Сюлеймани ?

 

:))

Сгугню
снимка на Сгугню

Сега да се радваме ли на сия новина, другари, или да не се радваме?

Дайте указания!?

harmless
снимка на harmless

Още не знаят. Китайците нали са старши братя на руснаците и не върви да ги плюват. От друга страна, трето място е доста неудобно някак си.

 

 

Cixi 2

Радвайте се, докато САЩ е на първо място. Това са моите указания.

Zmeja

Опитах се да свържа цитираните числа, но не успях. Военните винаги лъжат професионално, а журналистите тиражират лъжите.

harmless
снимка на harmless

УжасТ! Дори китайците лъжат по добре от руснаците ! Не, не мога вече... ще отида да си ударя един чугун в тиквата. Не е възможно да се преживее такова унижение за руснаците.

Zmeja

 ще отида да си ударя един чугун в тиквата

Не е лоша идея!?

Allanon

""ще отида да си ударя един чугун в тиквата"

Това е най-доброто решение за твоя психо-проблем...?

Д

dissidentbg

"събраха обективни данни"

Наистина ли някой вярва, че тези от Швеция биха могли да знаят за производство и продажба на оръжие от различни държави?

Ураа

И новите руски оръжия са анимации и картони. Туй се знае от всеки правилен ?

harmless
снимка на harmless

леле мале... ще се самоубия значи. Излиза, че дори китайската анимация е по добра от руската. Не им е ден днес на руснаците и това е.

dissidentbg

Сгугню, harmless.

Вие двамата, наистина ли сте лишени от способността да мислите?

 

Тези "експерти на Стокхолмския институт" НИЩО не могат да знаят особено за това "че Китай е излязъл на второ място в света по производство на оръжие"

 

Русия въведе НОВИ оръжия, като ракетите Авангард. НИКОЙ не знае колко са произведени от тях и НИКОЙ не знае колко струва една ракета. Така е и за МНОГО друго модерно оръжие на Русия.

НИКОЙ не знае колко и на каква цена Русия е изнесла оръжие. Имат много добра статистика за износ за всяка държава по света и за много държави имат раздел "Секретный код".  

н16
снимка на н16

Доклад на СИПРИ класира китайските оръжейници на второ място в света след САЩ

А тия дами и господа от СИПРИ, сигурно ползват разузнавателни спътници за целия свят.) Трябвало е американците да ги наемат, като търсеха снимки на руската армия из Окрайната.)

ГАМЕНЧЕТО

 На китайците вирусите са им слаби а за антивирусите не знам.

John Slow

Доколкото разбирам от текста, Китай е на второ място по продажби за 2017. Как това се връзва със заглавието? 

аиг3

Ей, голяма трудност е, видиш ли да се разбере, какво се продава. Едно, че самите руснаци си публикуват данни като хвалба, друго, че в съвременния свят тези неща остават следи. 
Или си мислите, че някоя държава може да купи тайно 20 су-35? Първо защо да го крие? Второ държавите, които могат да си купят сериозно въоръжение от Русия са колкото пръстите на двете ръце. Повечето са сравнително нормални, с парламенти, през които трябва да мине съответната поръчка, конкурси(пример Индия) и т.н

И трето снабдяването с нещо сериозно като въоръжение веднага лъсва. Едно, че трудничко би се пренесло така, че никой да не разбере(разузнавания) и още повече, че използването му няма как да е тайно. Дори оръжейните доставки за такова забутано място като ЦАР бяха ясни на медиите. Така, че никой не си прави труда да крие.

Неофициални доставки през последоватеи на Виктор Бут, на дреболии като калашници, ръчни гранатомети и боеприпаси на разни воюващи групировки са друго нещо. Но от там милиарди не се изкарват.

Boris65

ШОС расте и крепне. Скоро и САЩ ще изпревари Китайската Народна Република както малка гара .

KTP

Ся, това с изчисляването на производството през обема на продажбите за чуждият пазар е малко умряла работа. Обяснявам специално за по-умните и красивите от нас... примерно, ние си купуваме самолет Ф16 блок 70 за примерно 200 милиона долара, а Русия за да навакса този резултат трябва да продаде 3 - 4 самолета Су 35 или, аде щото е по-аналог 12 - 15 най-нови модификации МиГ 29. 

Сравнето по цена е равно, се 200 милиона, никаква разлика. Сравнено по това какво можеш да произведеш и изкараш в небето за тия пари нали се сещате... при съотношение 1/15 на чия страна ще са шансовете. 

 

Отделен въпрос е качеството на оръжето. Турция що драпа за С 400 а не вземе да си купи Пейтриъти? Ми щото те Пейтриътите се видяха какво могат когато дойдоха ракетите от Иран - 0% успеваемост срещу ракети модел 80-те години... но като цена са съизмерими. Но какво значение има това на практика?  

 

И последно стои въпроса за производството за превъоръжаването на собствената си армия. Там информацията предполагам е повече от оскъдна и неточна. Какво и колко е произведено и къде е пратено на бойно дежурство - кой, кой да ти каже? Никой. Това е. 

 

Така че по-леко с гледането на боб и подхвърляне на капите. 

аиг3

Всъщност точно за Русия данните за плановете за превъоръжаване и доставките всяка година на въоръжение за собствената армия са в нета. За САЩ съвсем. Виж за Китай е по-сложно. Някои неща са публични други не съвсем.

Zmeja

И последно стои въпроса за производството за превъоръжаването на собствената си армия. Там информацията предполагам е повече от оскъдна и неточна. Какво и колко е произведено и къде е пратено на бойно дежурство - кой, кой да ти каже? Никой. Това е.

Те това щях да напиша!? Нали Русия се превъоръжава тотално в отговор на заобликлящото я все плътно НАТО и американски бази. (Актуализация - и командни и координационни пунктове във Варна и на други места.)

KTP

Абе "щял си да го напишеш" обаче виж тука колегата по-горе какво казва - всичко е в нета, няма скрито покрито - четеш и изчисляваш съвсем точно... просто не знам защо се хабят разните там агенции да разузнават, да разузнават, да снимат, да вербуват... ?

ppipi7766

Освен това в СИПРИ смятат, че китайските компании могат преднамерено да занижават своите показатели.

 

Това направо ме просълзи.

За разлика от САШ-ските дето си надуват продажбите даже с хоризонт 2025 като днешни, китайците послъгвали. 

Да не вземе да вземе че Китай са първенци??

vasilevil

Спокойно демократи.

Много скоро комунистически китай ще стане царя на света.Чудя се тогава какво ще пишете?

harmless
снимка на harmless

Примерно: На Китайско-Украинската граница всичко е спокойно.

Гочу
снимка на Гочу

Глупава дописка стил "разлай куче" . Тука се дават някакви ориентировъчни пари като ПРОДАЖБА на оръжия в рамките на годината. Но Китай не продава МКБР Донгфенг 41 , продава пушки , автомати , леко стрелково оръжие , невисокотехнологични самолети ... Русия продава подобни неща , но НЕ продава "Ярс" , "Сармат" , подводници клас "Борей" , ЗРК "Прометей" , Кинжал-и , Буревестниц-и ... Дори не е продала 1 брой СУ 57 въпреки заявките и спекулациите. Така че става въпрос за някакви съпоставки в оръжейната "търговия на дребно" , а не в това кой какви оръжия е произвел и чии са "по-добри". Нормално е Китай , чиято икономика е в пъти по-голяма от руската , да излезе напред и в "търговията на дребно" ... Русия не е критерий. Забавното ще стане когато изпревари и САЩ . А това е факт до няколко години.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×