Медия без
политическа реклама

Китай се разстрои, че Италия го загърби

Любимата на Си Цзинпин инициатива "Един пояс, един път" бе отхвърлена от Рим

07 Дек. 2023
Ван Венбин
Уикипедия
Ван Венбин

Китай осъди "очернянето" на своя инфраструктурен проект "Един пояс, един път" след решението на Италия да се оттегли от него, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Китай твърдо се противопоставя на очернянето и отслабването на сътрудничеството в рамките на „Един пояс, един път“ и се противопоставя на конфронтацията и разделението", заяви говорителят на Министерството на външните работи Ван Венбин.

Говорителят не пожела да коментира пряко решението на Италия, но посочи, че в този проект, стартирал през 2013 г. по инициатива на президента Си Цзинпин, участват над 150 държави, което го прави "най-голямата платформа за сътрудничество в света".

Той припомни, че Италия е изпратила свои представители на форума "Един пояс, един път" в Пекин през октомври, което според него е доказателство за "огромната привлекателност" и "глобалното влияние" на проекта.

Италия се оттегли от спорното споразумение с Китай за „Един пояс, един път“ четири години след като се присъедини към него, съобщи източник от правителството на Джорджа Мелони.

Без да потвърждава пряко новината, външният министър Антонио Таяни заяви, че Италия се стреми да "възобнови стратегическото партньорство" с Пекин.

През 2019 г. Италия, бореща се под тежестта на публичния си дълг, стана единствената страна от Г-7, която участва в мащабната инвестиционна програма на Пекин, описвана от опонентите ѝ като троянски кон, предназначен за придобиване на политическо влияние.

Този амбициозен проект на стойност 2 трилиона долара има за цел да подобри търговските връзки между Азия, Европа, Африка и дори отвъд нея чрез изграждането на пристанища, железопътни линии, летища и индустриални паркове.

Тази програма е критикувана в международен план и заради опасния дълг, който налага на бедните страни.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Италия, Китай

Още по темата