Quantcast
Китай e в бойна готовност заради 2 кораба на САЩ край Тайван | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай e в бойна готовност заради 2 кораба на САЩ край Тайван

3 000
 Wickipedia
Военният кораб Antietam

Китайските въоръжени сили са в повишена бойна готовност, след като 2 американски военни кораби навлязоха в Тайванския пролив. Това се казва в съобщение на представителя на Източната зона на бойното командване на Народноосвободителната армия на Китай (НОА) старши полковник Ши И, публикувано в неделя на официалната страница в месинджъра WeChat, съобщи БГНЕС.

„Войските от зоната за бойно управление поддържат висока бойна готовност и са готови във всеки един момент да осуетят всяка провокация“, казва говорителят на командването. Той посочи, че китайската армия следи внимателно всички движения на военните кораби Antietam и Chancellorsville в региона.

Ситуацията в Тайванския пролив и в целия азиатско-тихоокеански регион ескалира след посещението на Нанси Пелоси в Тайпе на 2-3 август, което предизвика остри критики от континентален Китай. Пекин многократно предупреди Вашингтон, че ще отмъсти, ако се осъществи посещението на Пелоси, която заема третия висш пост в йерархията на управлението на САЩ.

На фона на нарастващото напрежение китайските въоръжени сили провеждат поредица от учения по крайбрежието си от началото на август. Китайската армия проведе и мащабни военни учения с ракетни стрелби в шест района на акваторията около остров Тайван.

Ключови думи:

САЩ, Китай, Тайван

Още

САЩ представиха новия си ядрен бомбардировач Б-21 "Рейдър"

03.12.2022

Обновена

6242
Защо американците играят така успешно в Катар

02.12.2022

2542
Локхийд Мартин сглобява вече първия български F-16

01.12.2022

684