Медия без
политическа реклама

Кандидатът на опозицията в Турция набира над 10% преднина пред Ердоган

Ако тази тенденция продължи, Кълъчдароглу ще излезе победител на президентските избори на 14 май

15 Март 2023
Кемал Кълъчдароглу
БГНЕС
Кемал Кълъчдароглу

Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган изостава зад основния си опонент Кемал Кълъчдароглу, който ръководи опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и е издигнат от опозиционния блок ''Национален алианс'', показват проучвания, публикувани два месеца преди президентските избори на 14 май, пише Euroactive.

В момента Кълъчдароглу води с приблизително 56% от гласовете, докато Ердоган изостава с едва 44%, установява проучване на Europe Elects. Ако тази тенденция продължи, Кълъчдароглу ще излезе победител и ще замени Ердоган. 

Въпреки това съществуват опасения относно демократичните резултати след изборите в Турция и дали Ердоган ще е готов да се откаже от властта, ако бъде победен. През 2017 г. настоящият президент увеличи президентския мандат от четири години на пет. Неговата администрация е изправена пред обвинения в подкопаване на демократичните норми през последните години, като критиците твърдят, че той консолидира властта и репресира политическата опозиция.

В момента шест имена са обявили своята кандидатура за президентските избори в Турция, приоимня Euronews. Ако нито един кандидат не спечели повече от 50% от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе балотаж между първите двама съперници.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу успя снощи да събере зад себе си разпокъсаните противници на президента Реджеп Ердоган, за да се яви като съперник на държавния глава на президентските избори на 14 май.

Наддаване

Двамата опоненти Ердоган и Кълъчдароглу  се състезават с обещания кой по-бързо ще възстанови повредената след земетресенията на 6 февруари инфраструктура в Турция.

Ердоган обеща, че всичко ще бъде възстановено в рамките на една година, предаде турският проправителствен в. "Тюркийе". Кемал Кълъчдароглу пък обеща да осигури безплатни жилища на пострадалите от опустошителните земетресения, ако спечели изборите, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

 

Турският парламент наложи еднократен допълнителен данък от 10% на повече от 22 компании, за да финансира правителствения план за възстановяване след земетресенията на 6 февруари, предава Balkan Insight.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата