Медия без
политическа реклама

Турция налага 10% данък заради земетресенията

С парите ще се финансират възстановителните работи

13 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Земетресенията от 6 февруари опустошиха южните и югоизточни провинции на Турция.

Турският парламент наложи еднократен допълнителен данък от 10% на повече от 22 компании, за да финансира правителствения план за възстановяване след земетресенията на 6 февруари, предава Balkan Insight.

''Беше създаден еднократен допълнителен данък, за да се отговори на спешните нужди на нашите граждани и да се осигурят ресурси за реконструкцията на региона'', каза Мустафа Елитас, заместник-председател на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Земетресенията от 6 февруари опустошиха южните и югоизточни провинции на Турция, като убиха повече от 46 000 души и оставиха милиони без домове. Елитас добави, че 11 провинции в зоната на земетресението са освободени от новия данък, който беше приет с гласовете на неговата партия и ''Партията на националистическото движение''.

Наблюдатели обаче изразиха съмнения относно това, че данъкът ще бъде енократен. След като през 1999 г. земетресения удрят района на Мармара, включително Истанбул, правителството въвежда няколко уж еднократни данъка, които все още са в сила. Един от данъците, плащан и до днес от мобилните оператори и опретаорите на радиото и телевизията, е донесъл около 88 милиарда лири. Преди две години той е повишен до 10%, но правителството така и не обяснява къде са похарчени парите.

Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия месец, се оценяват на над 100 млрд. долара само за Турция, съобщи ООН, цитирана от АФП. Вече е ясно, че само щетите ще възлязат на повече от 100 млрд.
С президентски указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган проправи пътя за бързи мега жилищни проекти, заобикаляйки закони и разпоредби, предава онлайн изданието Balkan Insight.

 

Ключови думи:

Турция, земетресение, данък

Още по темата