Quantcast

Медия без
политическа реклама

В разрез със закона Ердоган обеща жилища на засегнатите от земетресенията

С указ турският президент позволи построяване на сгради в защитени райони и без предварително проучване

24 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Ердоган по време на посещение в град Кахраманмараш.

С президентски указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган проправи пътя за бързи мега жилищни проекти, заобикаляйки закони и разпоредби, предава онлайн изданието Balkan Insight. 

В указа се казва, че според плановете, одобрени от Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата, в засегнатите райони, няма да се прилагат разпоредбите на Закона за устройство на територията относно прекратяването, обявяването и възраженията в плановете и сделките за парцелиране. Това прави Министерството на околната среда единствения орган, който ще взема решения за нови жилищни проекти в засегнатите от земетресения райони. Съгласно постановлението, защитените от закона горски територии и тревни площи също могат да бъдат използвани за строеж на жилища и то без са необходими други процедури.

Президентът Ердоган по-рано обяви, че новите жилищни проекти ще започнат през март за онези, които са загубили домовете си при земетресението в Турция на 6 февруари. Бедствието опустоши южните и югоизточните провинции на Турция, като уби повече от 43 000 души и остави милиони без домове. Критиците на Ердоган обаче твърдят, че указът ще позволи построяване на сгради без да е необходимо да се правят проучвания, които да гарантират, че постройките са безопасни за хората.

Турската разследваща журналистка Чигдем Токер обвини президента Ердоган, че е възложил търговете за възстановяване на засегнатите от земетресението райони на проправителствени бизнес магнати. ''Турската администрация за масово жилищно строителство публикува осем търга в Кахраманмараш, Хатай, Газиантеп, Адъяман, Адана и Килис през последните три дни'', пише Токер в независимия онлайн вестник T24. Въз основа на изчисленията на Токер търговете са били на стойност около 6 милиарда турски лири, което се равнява на около 300 милиона евро. Токер предупреждава, че тези съмнителни търгове вероятно не са единствените. ''Тези осем търга са това, до което успях да достигна. Струва си да си припомним изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че през март се планира да бъдат построени 200 000 къщи'', каза тя.

Ердоган обяви извънредно положение в 11 провинции след земетресението, което му дава върховни правомощия върху решения като жилищното строителство. Смята се, че прибързаните проекти за реконструкция са част от политическата стратегия на Ердоган преди предстоящите президентски избори, които трябва да се проведат тази година.