Медия без
политическа реклама

Щетите от земетресението в Турция се оценяват на 100 млрд. долара

Очаква се донорска конференция в Брюксел следващата седмица

07 Март 2023
Над 45 000 души в Турция и 5000 в Сирия изгубиха живота си в унищожителното земетресение на 6 февруари
EPA/BGNES
Над 45 000 души в Турция и 5000 в Сирия изгубиха живота си в унищожителното земетресение на 6 февруари

Щетите от катастрофалното земетресение, което удари Турция и Сирия миналия месец, се оценяват на над 100 млрд. долара само за Турция, съобщи ООН, цитирана от АФП.

"Вече е ясно, че само щетите ще възлязат на повече от 100 млрд. долара", заяви Луиза Винтън от Програмата на ООН за развитие (ПРООН) чрез видеовръзка от Газиантеп в Турция, като добави, че разходите за възстановяване "ще бъдат в допълнение към това".

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари и последвалите го трусове отнеха живота на над 45 000 души в Турция и на 5000 души в съседна Сирия.

Миналата седмица Световната банка изчисли, че опустошителното земетресение, което изравни със земята цели градове, е причинило щети на стойност над 34 млрд. долара в Турция, като възстановяването вероятно ще удвои тази сума. Но Винтън заяви, че турското правителство, с подкрепата на ПРООН, Световната банка и Европейския съюз, е изчислило много по-големи щети. Макар и предварителни, "от направените до момента изчисления става ясно, че цифрата на щетите, представена от правителството и подкрепена от тримата международни партньори, ще надхвърли 100 млрд. долара", каза тя. След като бъде завършена, тази оценка ще бъде основа за донорска конференция за възстановяване и реконструкция в Брюксел следващата седмица.

"Разходите по възстановяването, включително усилията за изграждане на подобрена и по-екологично устойчива инфраструктура, очевидно ще надхвърлят тази сума", каза Винтън. Досега ПРООН е "много разочарована и огорчена" от ниското ниво на отговор на призивите за финансиране до момента. Понастоящем призивът за светкавично отпускане на 1 млрд. долара, отправен на 16 февруари, е финансиран само на 9.6% от общата сума, допълни Винтън.

 

Още по темата:

Докато спасителите продължават да се борят с лошото време, търсейки оцелели, броят на жертвите на мощното земетресение в Турция и Сирия надхвърли 10 000 души и продължава да расте.

 

След като през 1999 г. земетресение близо до Истанбул отнема живота на хиляди, млад ислямист, който по това време е кмет на града, подсилва политическата си кариера, като сяда да пие чай с оцелелите в палатките, в които са настанени, и задава въпроса: "Къде е държавата?

 

Близо 200 души са били арестувани заради лоша конструкция на сгради след катастрофалното земетресение, което удари Турция по-рано този месец, съобщи турското министерство на правосъдието. Бедствието уби около 50 хил. души.
Турция и Сирия са изправени пред ново бедствие, дни след като двете страни бяха засегнати от катастрофално земетресение.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

земетресение, Турция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?