Quantcast

Медия без
политическа реклама

След земетресението в Турция идва разплатата

Президентът Ердоган е изправен пред нарастващ обществен гняв преди изборите

13 Февр. 2023The Wall Street Journal
БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посещава палатков лагер Адъяман.

След като през 1999 г. земетресение близо до Истанбул отнема живота на хиляди, млад ислямист, който по това време е кмет на града, подсилва политическата си кариера, като сяда да пие чай с оцелелите в палатките, в които са настанени, и задава въпроса: "Къде е държавата?"

Сега вече, като президент на Турция, Реджеп Тайип Ердоган  трябва да се справи с последиците от собственото си земетресение.

Пет дни след двете земетресения, причинили смъртта на повече от 20 000 души, скръбта на Турция се превръща в гняв, насочен срещу правителството на Ердоган, прекарало години в консолидиране на контрола върху турските институции, включително върху организациите за оказване на помощ при бедствия.

В Кахраманмараш — близо до епицентъра на най-големия трус с магнитуд 7,8 — охранителят на местна банка Кумали Койдже разказва, че през първите 48 часа е чувал гласове, идващи от срутилата се седеметажна жилищна сграда, където живееят дъщеря му и двете ѝ малки деца. Той напразно се опитва да ги изрови изпод останките с голи ръце. До петък четири багера са разчиствали отломките на блока, но не намират нищо друго освен тела. Наблизо, удряйки юмруци в отломките, съседка крещи от ужас при изваждането на телата на 4-годишния ѝ син и 6-годишната ѝ дъщеря: ''Боже, моля те, вземи и моя живот''.

''Всички тук са бесни'', казва Койдже, който все още чака да погребе семейството си. В огромната зона на земетресението, което засегна около 14 милиона души, или 16% от населението, турците се оплакват от липса на оборудване и подкрепа, докато чакат без нужните инструменти или опит, за да помогнат на хванатите в капан. Милиони са без дом, спят в палатки, коли или до огньове на открито. Деца се скупчват в джамии, превърнати в импровизирани детски ясли.

Правителствената спасителна операция на Турция, подкрепена от доброволци от повече от дузина нации, претърсва опустошена зона, по-голяма от Уисконсин. Но нарастват критиките, че реакцията през първите 48 часа от земетресението е била бавна, некоординирана и е погубила животи.

''Провокатори''

При посещение в района на Адъяман в петък, Ердоган се опита да смекчи нарастващия гняв, като обеща да възстанови засегнатите райони в рамките на година и да плати наеми за милиони разселени хора. ''Факт е, че не успяхме да постигнем скоростта, която желаехме при реакцията ни спрямо бедствието'', каза той. ''Но от момента на земетресението цялата държава е на терен с цялото си оборудване и екипи''.  

Ердоган обвини ''провокаторите'' за разпространението на фалшиви новини. Туитър беше ограничен в Турция в сряда, твърдят наблюдатели от NetBlocks. Това става заради разпространено видео на президента, който казва на скърбяща жена в Кахраманмараш, че земетресението е ''част от плана на съдбата''. Още в понеделник десетки са задържани за предполагаемо разпространение на невярна информация.

В четвъртък медиите, излъчващи посещението на президента в Газиантеп, изрязаха кадри на един от оцелелите, Мустафа Йълмъз, който настоява Ердоган да отговори на въпроси относно реакцията на държавата. ''Попитах: ''Това е индустриален град, защо сме неподготвени?'', каза Йълмъз, пенсиониран производител на бебешки креватчета. Членовете на семейството му все още са погребани под дома им. Той казва, че е бил прогонен от правителствената охрана.

Начинът, по който се развиват усилията за оказване на помощ на пострадалите, може да предопредели политическото бъдеще на Ердоган, който ще бъде изправен пред най-трудните избори от години. Членове на неговата консервативна партия се обърнаха срещу него по време на валутната криза и рекордно високата инфлация. След последната му президентска победа през 2018 г. управляващата ''Партия на справедливостта и развитието'' (ПСР) загуби контрол над търговската и политическа столици на страната Истанбул и Анкара на общинските избори.

През изминалата година Ердоган успя да си върне данните от социологическите проучвания, докато играеше важна роля като посредник между Русия, Украйна и Запада след старта на войната. ''Това правителство просто не беше подготвено и може да се превърне в една от жертвите, останали под развалините на това земетресение'', казва Соли Йозел, преподавател от университета ''Кадир Хас'' в Истанбул. Нито турското президентство, нито Държавната агенция за помощ при бедствия АФАД, отговориха на искания за коментар.

Опозиционните политици обвиняват Ердоган в политизиране и отслабване на организациите за реагиране при бедствия и изискват информация за 38 милиарда долара, събрани от данък върху земетресението, наложен за първи път след бедствието от 1999 г., за да бъдат изразходвани за превенция и помощ. ''Те дават на приближените си парите от данъците върху земетресението'', каза опозиционният лидер Кемал Килиджароглу. 

Турция, която претърпява средно над 200 земетресения с магнитуд 4 всяка година, е знаела, че предстои голям трус. Когато това се случи миналия понеделник, най-малко 7000 сгради се оказаха лошо построени, а АФАД не успя да разположи багери и спасителни екипи в първите часове след бедствието.

В провинция Газиантеп доброволците на АФАД казаха, че не са успели да се свържат с мениджъри или местни служители през първите три дни, за да получат инструкции. Когато отиват в офиса на АФАД, там не е имало хора. "Някои от изчезналите служители може да са загинали при земетресението или да са загубили членове на семейството си", каза Ердоган. ''Много хора умряха от хипотермия поради закъсненията'', каза Серен Йедълар, 29-годишна доброволка в Газиантеп. ''Някои семейства бяха толкова ядосани, че ни нападнаха физически''.

В засегнатата провинция Хатай щабът на АФАД е повреден, което допълнително е забавило реакцията. Доброволци и общински спасители от други части на страната казаха, че е била налице слаба правителствена координация на спасителните усилия, а екипите е трябвало да решат на кого да помогнат. Спасителите са били принудени да дадат предимство на живите пред мъртвите. На мястото на един рухнал жилищен блок мъж със ръкомаха гневно: ''Държавата не е извадила нито един човек оттук, жив или мъртъв''.

Докато Ердоган преконструира държавните институции на Турция, централизирайки властта около себе си, той също така трансформира институциите за възстановяване след бедствия. Когато идва на власт през 2002 г., Турция има две известни организации за реагиране при бедствия; Kizilay - Турският червен полумесец, чиито професионалисти са изпратени  по целия свят и военни зони в Афганистан и Ирак; и AKUT - група за търсене и спасяване, сформирана от алпинисти след земетресението от 1999 г. Най-важната организация за реагиране при бедствия в страната е армията, която се разполага масово през 1999 г., за да ръководи възстановяването. Ердоган иска развитието и реагирането при бедствия да се впишат в ислямистката политика на неговата партия и през 2009 г. сформира Държавната агенция за помощ при бедствия АФАД, която се превърна в координиращ орган за военните и неправителствените организации. Агенцията се разположи в Газа, Сомалия, Сирия и Пакистан, превръщайки Турция в глобален играч в разпределението на хуманитарна помощ.

Данък ''земетресение''

Милиарди долари от специалния комунален данък, т.нар. данък земетресение от 1999 г., все още се налива в правителствената хазна, но партията на Ердоган вече не ги заделя за превенция и възстановяване. През 2012 г. министърът на финансите Мехмет Шимшек каза, че приходите са били изразходвани за магистрали, железопътни линии и друга инфраструктура. Мухарем Индже, който се кандидатира за президент срещу Ердоган през 2018 г., каза, че в турския бюджет няма конкретнo перо за подготовка за земетресения и че десетки въпроси на депутати по казуса са останали без отговор.

Държавната агенция за помощ при бедствия изгражда блескави щабове в цялата страна, включително в Кахраманмараш. Опитните бюрократи обаче са заменени от кадри на управляващата партия с по-малко опит. През 2018 г. Ердоган избра професор по теология без опит в реакцията при бедствия за висша роля в управлението на извънредни ситуации.

През ноември 2022 г., след земетресение с магнитуд 5.9 в района на Дюздже, агенцията публикува изобличаващ доклад за собствената си реакция. ''Групите за бедствия бяха зле подготвени, местоположението на центъра на агенцията беше погрешно избрано. Недостатъчното сътрудничество и координация между институциите възпрепятстваха процеса на управление'', се казва в доклада.

След земетресението от 1999 г. правителството на Турция прие широкообхватни нови строителни ограничения, предназначени да направят конструкциите по-устойчиви на земетресения. Партията на Едоган предприе строителен бум, който бързо урбанизира Турция и създаде нова консервативна средна класа.

"Въпреки че разпоредбите се подобриха, липсва правоприлагане и местните власти често си затварят очите за използването на евтини материали и рядко извършват проверки", казаха жители. ''Не трябваше да им се дава разрешение да строят тези смъртоносни капани'', каза Саид Йълдъръм, 50-годишна хазайка, взирайки се в срутил се комплекс от жилищни сгради в Кахраманмараш. ''Земята е блатиста, а горните апартаменти са построени със структурни колони, които са твърде слаби. Този град е върху разлом. Защо не дойдоха дори веднъж да проверят сградите?''

В минутите след труса медицински сестри в дом за болни и стари хора извеждат пациенти и се налага да горят мебели, за да ги стоплят. Няколкостотин метра надолу по улицата новият регионален щаб на АФАД, който се намира на огромен парцел, осеян със складове, мълчи. ''Правителството се провали на теста'',  каза медикът Рамазан Сумбул, докато вади матраци от повредена сграда. ''Агенцията е построена на огромна територия, достатъчно голяма, за да съхранява всички инструменти, от които се нуждаем, за да спасим целия Кахраманмараш. Затова сме ядосани. Те трябваше да донесат всичко, докато ние ровехме с нокти в развалините''.

Ключови думи:

земетресения, АФАД

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?