Медия без
политическа реклама

В Турция са арестувани 200 души заради лошо строителство

27 Февр. 2023
Повече от 5700 постройки в Турция са се срутили напълно след земетресенията.
ЕПА/БГНЕС
Повече от 5700 постройки в Турция са се срутили напълно след земетресенията.

Близо 200 души са били арестувани заради лоша конструкция на сгради след катастрофалното земетресение, което удари Турция по-рано този месец, съобщи турското министерство на правосъдието. Бедствието уби около 50 хил. души.

Министерството заяви, че 626 души са ''заподозрени'' в лошо стоителство, след като сградите са се срутили напълно или са били сериозно повредени в резултат на земетресенията. Някои от заподозрените са загинали при бедствието, докато полицията все още издирва други. В събота министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг каза, че са събрани доказателства от хиляди срутили се сгради. Повече от 5700 постройки в Турция са се срутили напълно, според данни на агенцията за бедствия на страната.

Някои критици на президента Ердоган също така обвиняват и одобрените от страна на турското правителство ''строителни амнистии''. Това са правни изключения, които срещу заплащане разрешават на предприемачите да изграждат сгради без необходимите изисквания за безопасност. Амнистиите имат за цел да узаконят по-стари и нестандартни сгради, които са били издигнати без необходимите разрешителни. 

С президентски указ турският президент Реджеп Тайип Ердоган проправи пътя за бързи мега жилищни проекти, заобикаляйки закони и разпоредби, предава онлайн изданието Balkan Insight.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, земетресения

Още по темата