Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турският Ганди обедини разпокъсаната опозиция срещу Ердоган

Кемал Кълъчдароглу ще бъде кандидат на президентските избори на 14 май в Турция

07 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Кемал Кълъчдароглу поздрави привържениците си снощи в компанията на кметовете на Истанбул Екрем Имамоглу (вдясно) и на Анкара Мансур Яваш (вляво), които също бяха кандидати за президентската надпревара на 14 май, но застанаха зад неговата кандидатура. На снимката е и съпругата Селви на Кълъчдароглу .

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу успя снощи да събере зад себе си разпокъсаните противници на президента Реджеп Ердоган, за да се яви като съперник на държавния глава на президентските избори на 14 май. Наричан "турския Ганди" заради слабото си телосложение и скромния си стил, той има голяма заслуга за последните изборни успехи на партията си и бе предпочетен пред популярния фаворит и кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.

След седмици на ожесточени преговори, в които опозиционният алианс, съставен от партии от целия политически спектър от ляво до дясно, беше близо до разпадане, така наречената коалиция "Масата на шесттимата" официално избра Кълъчдароглу за свой общ кандидат в понеделник привечер. "Уважаемият Кемал Кълъчдароглу е кандидатът ни за изборите", съобщи снощи 81-годишният Темел Карамоллаолу, лидер на Партията на щастието, пред централата на формацията си, където се бяха събрали много турски граждани. 

В споразумението от 12 точки на коалицията се посочва , че преходът на страната към парламентарна система ще бъде завършен възможно най-бързо. Ердоган наложи президентска форма на управление и опозицията иска да сложи край на неговата политицеска ера, като върне страната към парламентарната форма.

Кълъчдароглу, който повече от десетилетие ръководи лявоцентристката НРП, е 74-годишен бивш служител от органа за социално осигуряване на страната. Анализаторите поставят под съмнение способността му да представлява реална заплаха за Ердоган, чието управление до голяма степен е неоспоримо от идването му на власт през 2003 г., когато стана министър-председател.

Въпреки това Ердоган никога не е изглеждал по-уязвим, тъй като 85-милионното население на Турция се бори с двуцифрена инфлация, а президент е критикуван и заради забавената си реакция на опустошителните земетресения, които отнеха живота на десетки хиляди през февруари.

Наблюдателите се опитват да определят дали Ердоган, който се движи по трудно политическо въже във връзка с войната на Русия срещу Украйна, ще тласне страната в по-традиционалистка, религиозно консервативна посока, или новият лидер ще успее да възстанови влошените отношения със Запада, писа брюкселското издание "Политико".

Опозиционната коалиция от шест партии бе близо до разпадане миналата седмица, тъй като ключов член на алианса - лидерката на дясната "Добра партия" Мерал Акшенер - заяви, че ще напусне коалицията заради разногласия относно съвместния избор на президент. Акшенер заяви, че ще подкрепи или кмета на Анкара Мансур Яваш, или кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, вместо Кълъчдароглу. В крайна сметка в понеделник тя отново се присъедини към алианса след предложение двамата кметове да бъдат включени в листата като вицепрезиденти. В съобщението си обаче Кълъчдароглу заяви, че за негови заместник-председатели ще бъдат назначени лидерите на останалите пет опозиционни партии, включени в коалицията.

В коалиционното споразумение допълнително се посочва, че двамата кметове също ще бъдат назначени за вицепрезиденти с конкретни задължения в момент, когато Кълъчдароглу прецени.

Още по темата