facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Извънредно положение в Минесота след убийство на чернокож

Националната гвардия потушава масови безредици
Обновена
7 154

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обяви извънредно положение след като в града избухнаха масови протести. Те са предизвикани от убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай. 

Няколко камери показват как при задържане на кръстовище полицай затиска с коляно врата на Флойд, докато жертвата вика: "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!". Полицаят затиска мъжа няколко минути, след които той издъхва. Убийството взриви спокойствието в града. Вчера множество обгради полицейската централа в Минеаполис в знак на протест. 

Въвеждането на извънредно положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Местната власт има правото да потърси помощ от съседни градове, от щата Минесота и федералното правителство. Губернаторът на Минесота Тим Уолс вече вкара в града Националната гвардия. Бойците ѝ трябва да помогнат „за обезпечаване на сигурността и поддържането на спокойствието“.

Фрей обясни, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват „възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността“.

Междувременно кореспондент на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в град Минеаполис, щата Минесота, беше арестуван в ефир, докато изпълняваше служебните си задължения. На кадри публикувани от Си Ен Ен се вижда ясно как полицаи с противогази, предпазни шлемове и бронежилетки се приближават към Омар Хименес секунди, след като той е показал на живо как полицията арестува демонстрант. Един от униформените дори със сила взима микрофона от ръката му, докато Хименес не спира да пита каква е причината за ареста му. От телевизията съобщиха, че екипът на Хименес също е арестуван.

103

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нови арести в Солун заради убийството на фена на "Ботев"

30.06.2020

441
Козметични фирми премахват думата "избелващ" от кремовете

28.06.2020

3607 34
Uncle Ben's сменя логото. Било расистко

17.06.2020

2453 20

Коментари

Страници

БайВълчо

Полюцаите си търсят повод на утрепят някой черен, черните и присъдружните им маргинали си търсят повод на трошат и крадат - всички са щастливи.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Много любопитно. За Русия знаем прекрасно защо се случват тея работи. Ама за САЩ все още не са ни обяснили колегите.

geni1

Кмета е изпуснал положението и Тръмп му е пратил подкрепление.

По-важно е Тръмп какво направи с Twitter, пък нашите политици ще спират информация и акаунти. Пак са изостанали в копирането.

ivo kunchev

Да! И какво точно "прекрасно" знаеш за това което се случваше (и се случва и сега) в Грозни? А и не само там тъй като затъмнението в Русия е по съвместно от изток на запад и от север на юг......

nebenebe

То един робот-полицай би бил по-адекватен. Къмто роботи трябва да се тласкат работите. Въоръжени с димки, огнепръскачки и прочие. Натам вървят работите. Един робот няма да изпусне престъпник, или да се прави на сляп и глух.

.........................

Жалко за починалия! Мъж в силата си. Полицаят да не е бил великан?

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Минесота burns :-)))

Успех с витрините.

скайспирит

Полицейският участък е подпален, а персоналът евакуиран през покрива. Много сгради наоколо също са запалени. Меко, меко поднасят информацията за ставащото във ФАЩ мейнстрийм медиите. Това е само началото, и по-тежко ще става там. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=p-qYbE1o5Pc

 

btw. Партнерс, можете ли да кажете какво става в земята на свободата, демокрацията и неограничените възможности? В Европа няма да видите такъв арест - да задушиш с коляно до смърт арестуван с белезници. 

SergElias
снимка на SergElias

Да страшно става и калдерата в Йелоустон и тя е почнала да клокочи.

ловkия

Починалият не го знаем какъв е бил, за да жалим за него, може да е бил сериен изнасилвач, но полицаят направо си го уби, за което трябва да лежи ефективно.

Solace

Вчера по бтв това бе отразено в репортаж.

Не помня заглавието, но подзаглавието беше "Черен ден на насилие" :D

Аладар

Убийство чрез спиране на дишането е по-зле от убийство чрез разстрел. 

de_Ruyter

Аз не мога да разбера едно нещо... защо в щатите не се подчиняват на разпоредбите на полицията, при все, че знаят, че спусъците им са меки?!? Редовно виждам как полицая разпорежда нещо (ръцете на волана, ръцете зад тила, извъдете си ръцете от джобовете) и въпреки това, народеца прави точно обратно?!!? И съм го виждал в изпълнение на черни, бели, латиноси... в смисъл, никакъв инстинкт за самосъхранение.  Въпросният Джейкъб прави всичко възможно да агресира полицаите- съпротивлява се, тръшка се (а не е малък човек, направо си е огромен). Убеден съм, че щеше да е жив ако кротко се беше подчинил. Но той не прави това- на разпоредбите на полицията, започва да им противодейства. 

 

От друга страна, самите ченгета са наясно, че във всеки един момент действията им са публично достояние (обществени камери, телефони на минувачи, самите те имат камери в колите и на екипировката) и продължават да си перкат отвъд границата на позволеното... при положение, че си сложил белезниците на човек, той лежи на земята, за какъв чеп трябва да си му стъпил на главата с коляното и цялата си тежест?!? 

 

Въобще, смахнати хора... 

deaf

Не се подчиняват на полицаите може би защото знаят,че в момента когато бъдат арестувани,затворът вече им е в кърпа вързан. (За разлика от България,където може да му се размине с условна присъда.) Постави се на неговото място. Ти си рецидивист. Влизаш в магазин и си купуваш пакетиран сандвич като подаваш фалшива банкнота от $20. В този момента зад гърба ти един полицай ти заповядва да коленичиш и сложиш ръцете си на тила. В момента в който това става,на теб вече ти е пределно ясно,че отиваш в панделата. Е,няма ли да откачиш?!

VBA...

В момента в САЩ, 60% от афроамериканците, за тях затворите са рай и спасение.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Редовно виждам как полицая разпорежда нещо (ръцете на волана, ръцете зад тила, извъдете си ръцете от джобовете) и въпреки това, народеца прави точно обратно?!!? И съм го виждал в изпълнение на черни, бели, латиноси... в смисъл, никакъв инстинкт за самосъхранение. 

 

Значи, един полицай, бил той и в САЩ, не е Господ. Това "разпореждане на полицай" е издигнато в некъв фалшив култ на неприкосновеност и свещенна правота. Да не говорим, че в 90% от случаите "разпорежданията" на всеки полицай по света са противозаконни и противоконституционни. Няма спор, че само прости и комплексирани хора стават полицаи и като сложат униформите, и препашат пищовите, почват да се считат за богове и да си избиват комплексите. Затова нормалните хора не си и помислят, че някакви елементарни неща могат да им причинят смърт.

de_Ruyter

Написал си пълни глупости... и ела да го кажеш на нашите полицаи, дето ги бият всички. Говоря за извикани по сигнал. 

В щатите специално, смъртността сред полицията е много висока- през последните две години имат около 100 полицаи убити от огнестрелно оръжие. Отделно имат и жертви при преследвания. За ранените по време на служба, цифрите са потресаващи. Така че, не обяснявай как ситуацията е безобидна и полицията е съставена от каубои. Медалът има две страни. Ако си полицай в някой латино квартал или негърско гето, ще те питам какво ти е мисленето... щото у нас в циганските гета не се влиза и патрулира, само се викат когато стане дивотията... при това у нас най много да ти извадят брадва или винкел, а там директно не знаеш дали няма да те посрещнат с полуавтоматично оръжие. Ерго, стресът води до инциденти. 

 

И да, принципно разпоредбите на полицията трябва да се изпълняват. Не ти казват- дай си парите или танцувай ламбада. Искат да си извадиш ръцете от джобовете... примерно. И са в пълното право по закон. Дай пример за противоконституционост! 

gemedji2

Още един път ви моля да покажете,къде видяхте съпротивление!Освен видеото с убийството има видео  о преминаваща кола,където се вижда ясно ,че арестуваният спокойно отива към ролицейската кола.

Pojar

Наричат го "Титанов комплекс". И в Швейцария полицаите имат проблем с това, но там бързо ги съдят.

nebenebe

Не смахнати, а побъркани. Смахнати е лека форма.

Мицо

Ужас... направо не мога да повярвам. Гледах клипчето с убийството и ми се ревеше. В такива моменти благодаря на Господ, че съм се родил и живея в България.

gayo

В такива моменти благодаря на Господ, че съм се родил и живея в България.

където убиеца щеше да има доста повече възможности да се измъкне

gemedji2

ЛоФкото милЮ пак се изцвъкало!

Убитият не е бил бандит ,а обикновен американец останал без заплата последните 2 месеца. И с флшивата 20 доларова банкнота е иска да купи храна та не алкохол или дрога.

П.С.Кьде видяхте че се съпротивлява?

de_Ruyter

https://youtu.be/x9Tqs06YN_A на 1:48

И на 0:19 https://www.youtube.com/watch?v=ZWzkgKPZWcw

 

Без заплата два месеца, но караме джип мерцедес? Това не оправдава поведението на полицая идиот, който не си махна крака от врата на човека. както писах по нагоре, не разбирам и двете страни- нито тези които се пънат на полицаите да доказват нещо, нито полицаите, които прекрачват границите. И двете страни знаят, че има последствия и продължават да го правят отново и отново и отново... 

Василиса Прекрасна

Клипчето вървя по всички CNNета по целите кълбета още онзи ден.

Прекалено театрално и нагласено изглежда.

Полицаят натиска чернокожия, публиката му подвиква, че ще го убие..,  полицаят бавно, бавно се кефи... давайки възможност и на куцо и сакато да снима. А и черньото не ми се видя да мре.

Добре отработена провокация.

Да кажем, че не е очаквана, лъжа ще е .

Дедо Сорос що цветни революции организира, та цветните в САЩ ли да не вдигне.

Трамп заплашил, че ще вкара армията.

 

Вчера Тръмп подписа  закон за ограничаване на правната защита на социалните медии.

Съответно Твитер заплашил  Трамп.

 

С една дума,  заплахи валят от всякъде.

Allanon

Това че тръмпистите живеете в някаква алтернативна вселена ми е ясно вече 5 години , където истината която не ви изнася е фейк нюз, постановка и нагласена работа сега ми се изясни,  че сте и жалки злобари без никакви чувства за симпатия и съчуствие.

Полицая расист си очисти черния ачик, ачик после полицията излъгала, че той се бил съпротивлявал и се наложило да го озаптяват и вследствие на което починал по пътя към участъка.Няколко чса по късно излиза клипчето на свидетел на екзекуцията и полицията отменя първоначалното изявление и уволнява четиримата полицай.

de_Ruyter

Това за полицая расист щеше да е релевантно, ако единия му колега не беше чернокож, а другия азиатец 😂

да не говорим, че преките им началници също са чернокожи... поне такива лица видях по пресконференциите... 

Ференги

Значи, един полицай, бил той и в САЩ, не е Господ. 

Разбира се.

Полицаят е само инструмент на юрисдикцията.

Правната система определя колко остър да бъде той.

Същата система се грижи и за подмяната му, в случай че е негоден.

Нащърбеният инструмент може да съсипе отделен детайл, или серия, или дори да ти провали поръчката.

Но трябва да си идиот, ако заради един инструмент палиш собствената си работилница.

Така че инструментите ще бъдат подменени, идиотите попаднали в камерите с палежи и мародерство ще си получат каквото трябва, диванните революционери няма да получат сеир-революция, а само коригиращи действия на същата тази система. Защото в тази система е налице работеща обратна връзка.

Калорифер

 

Полицейското престараване е световен феномен и наистина е трагедия, когато се стига и до такъв печален край.
 
На мен лично друго ми прави впечатление обаче. Не помня в кой щат беше, преди месец или два въоръжени протестиращи бяха влезли в щатския сенат и си търсеха някакви права.
Въоръжени протестиращи. Нямаше погроми, нямаше издевателства, нямаше каквито и да е ексцесии.
А тази паплач какво прави - оставя пустош след себе си.
 
https://minnesota.cbslocal.com/2020/05/29/protesters-take-minneapolis-police-3rd-precinct-building-during-3rd-night-of-george-floyd-protests/

 

И странно, все избират магазини за електроника, за дрехи и маратонки.
Как не им хрумна да потрошат градската библиотека...
 

nebenebe

Искаш да кажеш преобладавщо китайски магазини, или магазини предлагащи предимно китайски стоки. Заслужава си да се помисли.

Калорифер

 


Не - това ти го казваш.
Това, което аз написах е, че едни могат да протестират нормално и без палежи, грабежи и разрушения, а други не могат.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш