Медия без
политическа реклама

Израел отчете рекорден брой тежки случаи на ковид

Русия облекчава мерките въпреки рекорден брой заразени

06 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Израел е регистрирал рекорден брой тежки случаи на COVID-19 от началото на пандемията. Към момента 1229 тежко болни се лекуват в болници. Предишният пик бе на 26 януари 2021 г. с около 1185 сериозно болни, съобщи изданието "The Times of Israel". Въпреки това в страната от понеделник се очаква поредно разхлабване на ограничителните мерки.

Русия от днес облекчава редица противоепидемични мерки, макар страната да регистрира поредния рекорд със заразени - малко над 180 000 души, на фона на 18 000 хоспитализации и над 700 жертви за ден. Там премахват изобщо карантината за контактни, а ако лечението на болния е продължило 7 или повече дни, той няма нужда от отрицателен тест за излизане на изолацията. От понеделник се възобновяват присъствените занятия в училищата и детските градини, а връщането към дистанционно обучение ще става само ако в съответния клас са се разболели 20% от учениците.

Италия също реши да отърве гражданите си от карантината - за контактни без нито една или с до две ваксини тя се намалява от 10 на 5 дни, а ваксинираните с бустер не подлежат на изолация, ако не покажат симптоми.

В същото време Австралия планира скоро да отвори границите си за туристи от чужбина. Премиерът Скот Морисън заяви, че това ще се случи "не много далеч във времето" и че следващата седмица парламентът ще обсъжда темата. Държавата затвори границите си за пристигащи от чужбина през март 2020 г.

Португалия също обяви облекчаване на ограниченията си за пътуване за притежателите на европейски зелени сертификати, предаде АФП, цитирана от БНР. От понеделник отпада изискването пътуващите със сертификати да представят отрицателен тест за COVID-19 при влизане в страната.

 

Ключови думи:

Израел, Австралия, COVID-19