Медия без
политическа реклама

Израел освободи двама заложници при спецоперация

12 Февр. 2024
БГНЕС/ЕПА
Ранени са транспортирани до кувейтската болница в Рафах след израелски въздушни удари.

Специалните сили на Израел проведоха операция, при която са освободени двама израелски заложници в Рафах. Действията са провеждани под прикритието на въздушни удари рано в понеделник, които според местните здравни служители са убили 37 души и ранили десетки в южния град Газа, съобщава Ройтерс. 

Според информацията двамата освободени заложници са били отвлечени от бойци на "Хамас" от кибуца Нир Ижак по време на атаката на 7 октомври, с която започна вече 4-месечната война между Израел и "Хамас". Армията заяви, че двамата мъже - на 60 и 70 г., са в добро здравословно състояние.

"Това беше много сложна операция", каза говорителят на армията подполковник Ричард Хехт. "Работихме дълго време по тази операция. Чакахме подходящите условия", добави той. И обясни, че заложниците са били държани на втория етаж на сграда, която е била пробита с експлозив по време на операцията.

В същото време е нанесен въздушен удар, за да могат силите да се изтеглят, каза Хехт. 

Въздушните удари предизвикаха голяма паника в Рафах, тъй като много хора спяха, казаха жители на района, с които Ройтерс се свърза чрез приложение за чат. Някои се страхуваха, че Израел е започнал наземната си офанзива към Рафах.

Най-малко 37 палестинци са били убити при израелски удари по град Рафах в Газа, казаха здравни служители в анклава, цитирани от Ройтерс. Телата на двадесет палестинци са били приети в кувейтската болница, а 12 други са били приети в европейската болница и пет - в болницата "Абу Юсеф ан Наджар".

Хуманитарните агенции, твърдят че атака в град Рафах в южната част на Газа би била катастрофална, посочва Ройтерс. Според катарския телевизионен канал "Ал Джазира" след израелските бомбардировки на домове и джамии в Рафах са били открити телата на най-малко 52 души. Съобщава се и за десетки ранени, много от които деца, както и че се очаква, че борят на жертвите ще се увеличи.

Повече от 28 000 палестинци и над 1300 израелци са били убити, според палестинското министерство на здравеопазването и израелските отбранителни сили, откакто бойци на "Хамас" атакуваха Израел от ивицата Газа на 7 октомври 2023 г., с което започна войната.

Ключови думи:

Израел, Рафах, заложници

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?