Quantcast

Медия без
политическа реклама

И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

След три неуспешни опита до този момент, сега прототип бе изстрелян от стратегическия бомбардировач B-52H

17 Май 2022
Скрийншот видео Ютуб

След Русия, и САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета, изстреляна от въздуха. Това съобщава Air Force Magazine, което е официалното издание на Асоциацията на въздушните и космическите сили

ВВС на САЩ (ВВС) проведоха успешно изпитание на прототип на хиперзвуковата ракета AGM-183A по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), се казва в изявление на ведомството. Изстрелването е извършено на 14 май от южния бряг на Калифорния от стратегическия бомбардировач Boeing B-52H Stratofortress. 

Това е първото изстрелване на тази крилата ракета от въздушен носител. След отделянето от самолета блокът се „възпламени и горя в продължение на очакваното време, достигайки хиперзвукова скорост, пет пъти превишаваща скоростта на звука“, съобщават от ВВС на САЩ и отбелязват, че „изпитанието е проведено безупречно, както и че Съединените щати ще направят всичко възможно, за да може по-скоро да предоставят това уникално оръжие на американските военнослужещи“.

Успешният опит е прекъснал поредица от три последователни неуспешни теста и е дал "необходимия тласък на хиперзвуковата програма". Ракетата се е провалила на три полетни теста на ускорителя през 2021 г. - не успя да напусне пилона през април, отдели се, но не успя да изстреля ускорителя си през юли и отново не се отдели от самолета през декември.

The US Air Force said that the third ARRW test flight failed after the missile did not fire properly, the missile will be sent back to the factory and will b...

"Сега" припомня:

Преди две години САЩ признаха изоставането си при хиперзвуковите оръжия. Бяхме лидери в тази област през годините, но две разработки и програми претърпяха неуспех, сега ще ни трябват години, за да върнем позициите си, обяви тогавашният зам.-ръководителят на Обедините началник-щабове на американската армия Джон Хайтен.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е била принудена да създаде хиперзвуково оръжие, след като САЩ се оттеглиха от Договора за борба с балистичните ракети (ДББР) през 2002 г. Оттеглянето на Съединените щати от ДББР през 2002 г.

"В областта на хиперзвуковото оръжие ние се конкурираме с няколко държави. Имахме две програми, два прототипа... Те не работеха много добре. Какво направихме, след като претърпяхме неуспех? Години наред проучвахме причините за неуспеха и след това отменихме тези програми“, казва Хайтен пред Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. Той призова за ускоряване на процеса на възстановяване на програмите, нещо което според него още не е започнато. 

От години САЩ активно работят върху създаването на хиперзвукови ракети. Така например през 2018 г. американските военни започнаха работа върху ракета ARRW от класа "въздух-земя" . Паралелно с това, САЩ разработват и ракета HCSW с далечен обсег. За тези проекти са отделени поне половин милиард долара.

Пентагонът смята, че Китай е изпробвал хиперзвуково оръжие през лятото на 2021 г.  по време на което ракета е обиколила земното кълбо, съобщи американското издание Defense One, цитирано от Агенция Фокус.

 

Още по темата