Медия без
политическа реклама

И Канарските острови се разбунтуваха срещу туристите

11 души започнаха гладна стачка срещу два нови хотелски комплекса

20 Апр. 2024
ЕПА/БГНЕС
"Канарите не се продават", пише на големия плакат на днешния протест на о. Фуертевентура.

Хиляди хора излязоха днес на протести на Канарските острови срещу масовия туризъм. Жителите на испанския архипелаг настояват да се преосмисли туристическата индустрия и да се сложи лимит на посетителите, защото сега положението е станало невъзможно. Протестите са под мотото “Canarias tiene un límite” (Канарите имат лимит).

Стигнахме повратна точка, когато балансът между използването на ресурсите и благосъстоянието на населението е нарушен, особено в последната година, казва Виктор Мартин, говорител на колектива "На Канарите им писна", който координира днешните протести на осемте острова.

11 членове на колектива са в гладна стачка вече цяла седмица. Те протестират срещу строежа на два огромни луксозни комплекса в южната част на Тенерифе. Протестиращите твърдят, че комплексите не са само са ненужни, но и са незаконни.

Миналата година 13,9 млн. души са посетили островите, чието постоянно население е едва 2,2 млн. Въпреки че туризмът отговаря за около 35% от БВП на архипелага и е донесъл 16,9 млрд. евро само за 2022 г., местните хора твърдят, че секторът съсипва природните ресурси и ги изхвърля от имотния пазар. Голяма част от населението, според официалната статистика, живее в риск от бедност - 33,8%, като по-бедни са само в Андалусия.

Виктор Мартин посочва пред британския в. "Гардиън", че правителството продължава да се фокусира основно върху туризма, а в същото време островите имат проблем с водните ресурси и трябва да пестят. "Водните нужди растат в градската част, където са съсредоточени туристите", казва той. Зимата е била много суха и на Тенерифе вече е обявено извънредно положение заради недостига на вода. Ще има и още ограничения, ако този месец не завали, а навън е 36 градуса в момента. Всичко това е крайно неустойчиво и означава, че скоро няма да можем да поддържаме и туризма, подчертава Мартин.

Както и на други места, популярни сред туристите, наемите на Канарските острови са станали непосилни за местните. Цените също хвърчат нагоре, като проблемът тук е особено остър, защото на островите всичко се внася. Както и у нас, заплатите в иначе ключовия сектор са на дъното - протестиращите твърдят, че масово камериерки и сервитьори живеят в бараки.

Не сме срещу туристите, много хора у нас познават и обичат цели поколения от едно семейство, казват протестиращите. Те настояват двата големи обекта да се замразят и да се въведе туристически мораториум, за да се преценят възможностите за натоварване на всеки остров. Там, където възможностите са надхвърлени, трябва да започне свиване на икономическата активност, за да се опазят природните ресурси. Иначе от тях ще продължат да печелят само шепа бизнесмени, казват от колектива.

Свръхтуризмът напоследък предизвиква протести в цяла Европа. Амстердам пропищя от пияни британски компании, особено ергенски партита. Барселона също е на ръба и преживя протести. Севиля обмисляше да въведе такса за знаменития си Пласа де Еспаня. Венеция от години недоволства от грамадните круизни кораби, които стоварват народ колкото няколко пъти населението на града.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?