Quantcast

Медия без
политическа реклама

И български съдии участваха в марша на тогите във Варшава

Варшава, Марш за защита на правосъдието

Posted by Съюз на съдиите в България on Saturday, January 11, 2020

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е сред участниците в марша на справедливостта, организиран във Варшава, заради готвените от полското правителство поредни законови промени, които поставят в риск съдебната независимост. В събитието участие взеха магистрати от цяла Европа. По данни на кметството във Варшава на протеста е имало 15 000 души.

“През последните няколко години както в Полша, така и в други държави-членки на ЕС като Унгария и България протичат процеси, подкопаващи основните устои на демократичната държава. Стремежът на политически партии, осъществяващи законодателната и изпълнителната власт, да овладеят и съдебната власт, като по този начин постигнат пълен контрол върху управлението на държавата, води до противоречие с водещите принципи на Европейския съюз и суспендиране на основните права и свободи на гражданите. В такава ситуация именно съдиите са призвани да се противопоставят на тези стремежи, да бранят принципите на демократичното управление и да допринасят за укрепването на върховенството на правото. За да не остане демокрацията само фасада, а справедливостта да съществува само на думи”, се казва в позиция на Съюза на съдии в България.

В края на м.г. полският парламент одобри трима кандидати, свързани с управляващата партия „Право и справедливост“ за членове на конституционния съд. От години управляващите в Полша провеждат съдебна реформа, която всъщност им позволява да окупират съда. В три свои решения от миналия ноември Съдът на ЕС предупреди полските власти, че трябва да осигурят пълна независимост на съдебната система. Това включва ненамеса в делата на съда, както и осигуряване на независимостта на съдебния съвет, който назначава и наказва редовите съдии.

През 2017 г. Полша беше заплашена от това да остане без глас в ЕС заради “явен риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона в страната”. Според ЕК, която инициира процедурата, предприетата от Варшава съдебна реформа поставя под риск независимостта на съдебната власт, която може да се окаже под политически контрол на управляващите. Санкцията не бе наложена, след като Унгария обяви, че ще наложи вето.

Още по темата