Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърция има служебен премиер само три дни след вота

Председателят на Сметната палата ще бъде министър-председател след отказа на партиите да се разберат

24 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Катерина Сакеларопулу възлага на председателя на Сметната палата Йоанис Сармас да състави служебно правителство

Три дни след парламентарните избори, Гърция вече има служебен министър председател. В понеделник и вторник първите три парламентарни сили се отказаха да сформират кабинет.

В сряда гръцкият президент Катерина Сакеларопулу проведе преговори с политиците в последен опит да се разберат за редовно правителство и още днес тя назначи служебен премиер. В България изборите бяха проведени на 2 април, а всички проучвателни мандати още не са раздадени. 

Според гръцката конституция, президентът може да назначи за премиер председателя на една от върховните съдебни инстанции в страната - Върховния съд, Държавния съвет и Сметната палата. Затова президентът Сакеларопулу възложи на председателя на Сметната палата Йоанис Сармас да състави служебно правителство.

Дотук се стигна, след като мандатът за съставяне на редовно правителство, който г-жа Сакеларопулу даде последователно на трите най-големи политически сили не беше реализиран. По ускорена процедура Кириакос Мицотакис, лидер на първата политическа сила "Нова демокрация", и Никос Андрулакис, лидер ПАСОК (№3 на вота), върнаха мандатите, а пък Алексис Ципрас, лидер на СИРИЗА, която зае второ място на изборите, въобще не прие мандат.

Днес, както е по конституция, Сакеларопулу проведе последни консултации с тримата политически водачи, които очаквано се оказаха неуспешни. Лидерите на партиите напуснаха президентския дворец, без да направят изявления за медиите.

Сармас ще положи клетва още утре. Служебното правителство ще остане на власт до произвеждането на предсрочните избори, насрочени за 25 юни. Парламентът, който беше избран на 21 май, ще се събере за един ден, най-вероятно на 28 май, за да положат клетва новите депутати и да избере председател и заместник-председатели, след което веднага ще се разпусне. Следващите парламентарни избори ще са на 25 юни.

-----

Управляващата Нова демокрация убедително спечели изборите на 21 май, но все пак не успя да си осигури парламентарно мнозинство. Партията на премиера Кириакос Мицотакис получи 146 от 300 места в парламента, следвана от СИРИЗА със 71 места, ПАСОК с 41, Гръцката комунистическа партия с 26 и Гръцко решение с 16.  

Процедурата по даването на мандат за управление на трите първи сили всъщност беше формалност, тъй като веднага след обявяване на изборните резултати стана ясно, че "Нова демокрация", ще търси абсолютно мнозинство чрез нови избори, които вече ще са по различна система, даваща допълнителни места в парламента на най-голямата парламентарна партия.

Ключови думи:

Гърция

Още по темата