Медия без
политическа реклама

Гърция фиксира цените на 50 стоки

27 Окт. 2022
Pixabay

Парламентът на Гърция фиксира цените на 50 стоки от първа необходимост. Цените или трябва да останат същите, или да имат минимално повишение, гласи т.нар закон за потребителската кошница на супермаркетите.

Решението е взето с подкрепата на управляващата Нова демокрация и опозиционната ПАСОК, съобщават гръцките медии.

Конкретната поправка е внесена от Министерството за развитие и инвестициите на Гърция и предвижда магазините с годишна печалба над 90 милиона евро да изпратят на компетентното министерство списък на потребителските стоки (потребителска кошница), които са необходими за достоен живот. Те се задължават да включват поне по един продукт от всяка категория, чиято цена ще бъде приемлива и по-ниска в сравнение с други продукти от същата категория.

Ако не бъде изпратен такъв списък със стоки, е предвидена парична глоба за супермаркетите в размер на 5 000 евро за всеки ден закъснение.

За по-малките магазини „кошницата” не е задължителна, се уточнява в информацията, мярката важи само за големите вериги. 

Решението ще бъде в сила до 31 март 2023 г.

Гръцките медии смятат, че потребителската кошница ще бъде въведена официално в супермаркетите следващата седмица и ще съдържа 30 категории с 50 продукта, сред които ориз, хляб, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за чистене, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и др.

 

Ключови думи:

Гърция, магазини, цени

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?