Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германската полиция задържа Грета Тунберг

Шведската екоактивистка е била арестувана на протести близо до мина за въглища

17 Яну. 2023
Ютюб
Полицаи от частите за борба с масови безредици изнасят на ръце Грета Тунберг

Световноизвестната екоактивистка Грета Тунберг е сред задържаните на масовите протести срещу разрушаването на германското село Люцерат, което се намира до открита въглищна мина. 

20-годишната шведка е арестувана по време на протест пред въглищната мина Гарцвайлер 2, на около 9 км от Люцерат. Там Тунберг е седяла с група сподвижници близо до ръба огромната яма, образувана от откритата мина.

Видеоклипове показват как полицаи с тежка екипировка за борба с безредиците изнасят на ръце Тунберг, която обаче е с видимо доволна физиономия. По-късно тя бе заснета да седи сама в голям полицейски автобус, тъй като е била задържана.

„Грета Тунберг е сред групата активисти, които се втурнаха към ръба на мината. След това тя и останалите от групата бяха спрени и извадени извън зоната на непосредствена опасност, за да установим самоличността им", заяви говорител на полицията в Аахен, който добави, че един от активистите е скочил в изкопа на мината.

Все още не е ясно какво ще се случи с Тунберг и с останалите от групата задържани. Не е известно и какво е състоянието на скочилият в мината, обясни говорителят.

Още на 10 януари германската полиция започна операция по отстраняване на издигнатите от екоактивисти барикади в село Люцерат, провинция Северен Рейн-Вестфалия, в района на мината за лигнитни въглища. Демонстрантите образуваха живи вериги и седящи блокади, а някои от тях дори се вкопаха в земята.

Разчистването на терена е необходимо за предстоящата работа на енергийната компания RWE. 

Село Люцерат в момента е от едва няколко къщи. Жителите му отдавна са продали имотите си и са се изселили, като преселването започна още  2006 г.

Днес селото е собственост на RWE. През 2020 г. компанията започна дейности по разчистване и разрушаване на сградите, за да разчисти района на откритата мина за лигнитни въглища Гарцвайлер и да я доразработи.

Активисти за опазване на климата от близо две години са окупирали мястото и искат да предотвратят разчистването му. Люцерат се намира точно на ръба на огромната яма на мината.

 

Още по темата