facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕК призова да се удължи забраната за пътувания в Евросъюза

В Германия започва масово тестване за коронавирус
Обновена
9 637

Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да удължат забраните за несъществени пътувания в безвизовата зона на евросъюза най-малко до 15 май, за да забавят коронавирусната пандемия. 

"Всички държави членки успешно са приложили мерки за социално дистанциране, за да ограничат социалното взаимодействие и да забавят разпространението на вируса - заяви Маргаритис Схинас, еврокомисарят за защита на европейския начин на живот. - Ограничението за несъществени пътувания от трети страни до ЕС допълва тези мерки по външните граници на ЕС".

- В Германия започват мащабни тестове за антитела срещу коронавируса. Немски учени разработиха бърз тест за антитела, който дава резултат за 10 минути. Това е сериозна крачка в борбата с коронавируса в Германия. Близо 100 000 са заболелите в страната, а смъртните случаи са около 1500. Над 29 000 германци вече са оздравели. 

Счита се обаче, че реалният брой на заболелите е много по-различен от официалната статистика, защото голяма част от хората, изкарали коронавируса, са имали леки симптоми и не са били тествани. Тестовете започват първо с медиците в Мюнхен. Подобно на много други страни, в Германия голям проблем са заболелите медици - 2300. 

Експерти смятат, че пикът в Германия не е достигнат. Въпреки това страната очаква 40 000 гастарбайтери от Източна Европа за работа в селското стопанство. Правителството обяви, че за тях има специална клауза и няма да бъдат под карантина.

Цял гарнизон в Сърбия e заразен с коронавирус, заяви президентът на страната и координатор на Кризисния щаб Александър Вучич, цитиран от в. "Данас" и БНР.   Заразени с COVID-19 са и десетки членове на Първа бригада на сръбската армия, които са  били ангажирани за посрещането на прибиращите се в родината сърби от чужбина. Вучич не уточни за кой гарнизон става дума, нито колко войници са заразени и какво е състоянието им. Според информации в социалните мрежи става въпрос за гарнизона в Бачка Топола.

"Данас" твърди, че част от сръбските граждани, пристигнали от чужбина, са се разбунтували в поставения под карантина лагер в Палич, прескочили са оградата, блъскали са войниците и са влезли в близки контакти с тях. След инцидента са прехвърлени на друго място. Още на 30 март Военният профсъюз на Сърбия съобщи, че военните няма защитни средства, както и че не се прилагат определените мерки за защита.

Общо заразените в Сърбия са 2666, като са починали 65 души.

- 25% от румънците, заразени с COVID-19, са здравни работници, съобщи Федерацията по здравна солидарност в Румъния.

Според синдиката, процентът на заразяване при здравните работници е 20 пъти по-висок от този на останалата част от населението. Броят на потвърдените положителни случаи на Covid-19 при медицински специалисти в страната е 1087. Късно снощи бе обявена първата жертва сред медиците в Румъния - 53-годишен служител на Центъра за спешна медицинска помощ в северния град Сучава, където е най-голям броят на заразените.

- Коронавирусът отложи срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз реши да отложи всички срещи и конференции до 15 май. Планираше се срещата на върха ЕС-Западни Балкани да се проведе в Загреб на 7 май. Според изявление, публикувано на уебсайта на председателството ще бъде определена нова дата за срещата на върха ЕС-Западни Балкани през юни, ако позволи развитието на кризата с коронавируса. "Алтернативно, ако не може да проведе физическа среща, ще бъде предложено срещата да се проведе чрез видеовръзка (до края на хърватското председателство)", се казва в изявлението.

- Европейската организация за атомни изследвания (ЦЕРН) е създала работна група за подпомагане на световната борба с пандемията.

"ЦЕРН е водеща световна лаборатория, работеща в областта на физиката на елементарните частици и свързаните с тях технологии. Тук има много ресурси, включително глобална изчислителна инфраструктура за обработка и съхраняване на данните от Големия адронен колайдер, различни механични работилници, цехове за проектиране на сложни устройства и създаване на прототипи... Искаме да използваме нашите огромни ресурси изнания, за да дадем своя принос в борбата с пандемията на COVID-19", казва генералната директорка на ЦЕРН Фабиола Джаноти, цитирана на сайта на организацията.

Отбелязва се, че работната група е била създадена още в края на март и вече е получила "стотици идеи, започвайки от производство на дезинфектиращи средства и завършвайки с проектирането и изработването на сложно медицинско оборудване".

- Висшият административен съд в Гърция отхвърли жалба на група граждани срещу решението на властите църквите да останат затворени за миряни по време на Великденските празници като част от мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса, събощиха местните медии. Според внеслите жалбата миряни това правителствено решение, което е съгласуване с църковната управа, е незаконно и противоконституционно. В храмовете ще се провеждат служби за Великден, но при затворени врати, и те ще се излъчват по телевизията, радиото и в интернет. 

- В последаните 24 часа в САЩ са починали 1939 заразени с коронавирус по данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес. Това е най-големият брой смъртни случаи за денонощие в света от избухването на пандемията. С това регистрираните починали стават общо 12 722 и САЩ се доближават до двете най-пострадали страни - Италия със 17 127 смъртни случая и Испания с 13 798 починали.

"Америка продължава да извършва повече тестове от всяка друга страна в света и според мен това е и причината да имаме повече случаи. Убеден съм, че някои гъстонаселени държави имат много повече случаи от нас, но не ги обявяват", каза президентът Доналд Тръмп.

Щатът Ню Йорк е основното огнище на епидемията в САЩ с повече от 5500 починали и 140 000 заразени, главно в град Ню Йорк, където животът е почти замрял. Пандемията е взела най-малко 80 142 жертви в 192 страни.

- Във Франция броят на жертвите на коронавируса надхвърли 10 000 души. Епидемията все още е във "възходяща фаза", съобщиха френските здравни власти, броят на смъртните и критичните случаи и на приетите в болница все още расте. Въпреки това има признаци, че темпът на заразяване се забавя. Лекарите изразиха предпазлива надежда, че най-лошият сценарий - препълването на болниците - е бил избегнат.

Властите в Париж забраниха спортуването на открито между 10 и 19 ч. местно време. Новите органичения идват, след като през слънчевия уикенд много хора излязоха да тичат или да се разхождат в парковете въпреки полицейския контрол.

- 40 моряци на френския самолетоносач "Шарл де Гол" са поставени в изолация под медицинско наблюдение, защото са дали положителни проби за коронавирус. Не е ясно как може да са се заразили, защото корабът е на учебна мисия в Атлантическия океан от края на януари. На борда има медицински център, но той не разполага с достатъчно легла за интензивни грижи при масова инфекция и затова корабът се е отправил към Франция. Екипажът е съставен от млади и здрави мъже и затова няма опасения за живота им.

- Британският премиер Борис Джонсън прекара второ денонощие в интензивното отделение на болницата "Сейнт Томас" в Лондон. Той остава в добро настроение и диша самостоятелно. Това съобщи външният министър Доминик Рааб, който временно води правителствените заседания. По-късно вечерта "Даунинг стрийт" съобщи, че Джонсън още е в интензивното отделение, но състоянието му е стабилно. Джонсън е бил подложен на стандартно лечение с кислород и диша самостоятелно. 

- Броят на жертвите на коронавируса в Испания за втори пореден днес се увеличава, след като 757 души починаха през последните 24 часа, въпреки че темпото на ръста леко се е забавило, съобщи здравното министерство на страната. Общият брой на починалите от Covid-19 в Испания се е увеличил до 14 555. БТВ съобщи за 48-годишен българин от Видин, който е починал със съмнение за коронавирус. Той обаче не е тестван и първоначално е лекуван по телефона. След усложнение е настанен в болницата във Вилахойоса, провинция Аликанте, но лекарите са загубили битката за живота му. Заразените в Испания са се повишили днес до 146 690 при 140 510 във вторник.

- Изненадващо оставка подаде председателят на Европейския съвет за научни изследвания Мауро Ферари. Той посочва, че взел решението, разочарован от липсата на координиран евроотговор на пандемията. Ферари, който оглави Съвета през януари т.г., казва, че е изгубил вяра в цялата система  „Бях изключително разочарован от европейския отговор на COVID-19“, каза Ферари в изявление пред в. "Файненшъл таймс". 

Ферари веднага беше разкритикуван за позицията си. Германският евродепутат Кристиан Елер, който ръководи екипа, работещ по законодателни инициативи в сферата на науката, разпространи изявление, в която определи действията на Маури Ферари като "нагласен пи ар по време на кризата с коронавируса". Според него действията на подалия оставка италианец са в разрез с правната база, на която фунционира Европейският съвет за научни изследвания.

Източници, близки до Съвета, твърдят пред европейски медии, че управителният съвет е решил преди дни да поиска оставката на Мауро Ферари, тъй като се оказало, че той отделя прекалено малко време за работата си в Европейския съвет за научни изследвания. След като пое управлението, италианецът получи разрешение да продължи с научната си работа в САЩ, където е изградил кариерата си в сферата на инженерството, нанотехнологиите и медицината. През март, докато ЕС обмися отговора си на пандемията, Маури Ферари е бил в САЩ при децата си. 

- Европейският парламент предложи негова сграда във френския град Страсбург да се превърне в център за консултации и тестване на пациенти за COVID-19, съобщи „Юронюз“. Предложението идва от екипа на Европарламента. „Искахме да сме заедно с нашия град-домакин и гражданите в тези трудни времена“, обяви председателят на Европарламента Давид Сасоли. Все още не е ясно кое от съоръженията на ЕП в Страсбуг ще бъде използвано за медицински цели. Миналата седмица главният секретар на ЕП Клаус Веле обяви, че институцията предоставя своята сграда "Хелмут Кол" за настаняването на заразени с коронавируса. ЕП също така изрази готовност да бъдат предоставени и служебни автомобили на ЕП, които да доставят храна и медикаменти на нуждаещите се. 

 

61

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп подписа указ за регулиране на социалните мрежи

28.05.2020

2796 26
Брад Пит като доктор разгроми Тръмп

27.04.2020

3061
Зукърбърг критикува Twitter за маркираните постове на Тръмп

28.05.2020

934 4

Коментари

Страници

lalluger

Български лекар в Германия коментира, че се обявяват смъртните случаи само ОТ Ковид, но не и С Ковид и други придружаващи заболявания, които са били реалната причина, но са получили усложнения заради Ковид. Предполагам смъртността е същата, като в другите държави...освен ако бирата не създава имунитет ;)

Satchi

В източна Германия повечето хора са имунизирани против туберколоза. Затова смъртността е по-ниска.

Гласът

ГДР имаше население само около 20% от обединена Германия. Имунизацията няма как да обясни драстичната разлика между Германия и западните й съседи (но може, евентуално, да обясни разликата между Западна и Източна Европа). 

Johnny2965

Няколко седмици никъде не виждам публикации, в които да се съпоставят броят на починалите през март 2020 г. спрямо март2019 г. в съответната държава и ще се открои приносът на Ковид-19 за ръста на смъртните случаи.

KTP

Между другото има два ключови въпроса при тестовете:

1. колко са специфични, дали улавят ТОЧНО ковид-19 или примерно по-голяма група от коронавируси... и

2. каква точност имат, колко % от реално положителните пациетни с антитела ще бъдат уловени или пък колко от тези без антитела ще излязат положителни? 

 

Само дето това не се споменава, а без тези две неща тестването дава сама някаква най-обща представа какво се е случило

urupuchi

Същият въпрос като КТР горе.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Освен по-горе поставените въпроси, аз искам да разбера и на КОЛКО човека до сега са направени тестове?

Гласът

Има подробна информация за всяка страна.

 

https://www.worldometers.info/coronavirus/

geo_19

Мойта любима тема за Белорусия:

 

Как Беларуси удалось удержать низкий уровень заражений без жесткого карантина?

Одна из причин этого – большое количество тестирований на коронавирус.

Республика провела уже более 40 тыс. тестов на коронавирусную инфекцию. Более того, уже запущено собственное производство тестов.

Еще один безусловный плюс белорусской системы здравоохранения – количество аппаратов искусственной вентиляции легких. Их число на количество населения даже выше, чем во многих странах ЕС и даже в США.

Впрочем, одновременно проблемы возникли с индивидуальными средствами защиты, многие из которых импортировались. Теперь же даже оплаченные поставки были заблокированы.

Также в Беларуси, в отличие от соседних стран, госпитализируют не только больных пневмонией, вызванной коронавирусом, но и всех больных, даже с легкими симптомами.

В обязательном порядке госпитализируют первые контакты больных, а если необходимо – даже вторые контакты (люди, с которыми контактировали те, кто общался с больным).

Lola the Kinks

Лукашенко за коронапсихозата

http://nad60.from-bulgaria.eu/index.php/bg/2020-01...

Гласът

Как Беларуси удалось удержать низкий уровень заражений без жесткого карантина?

Беларус e обградена от страни с ниско ниво на инфекция и страната е изолирана от света. 

noooo1

В Германия започва масово тестване за коронавирус

Германия ни копира едно към едно. Гледат какво прави Барбас Ганьос и на другия ден го прилагат.

bay Dragan

„Ти ли знаеш повече за ситуацията в Германия, или аз – дето говоря с канцлерите на Австрия?“ /Баце към мисир/

HBK

Нали ше ги тестват за антитела?! Което в момента единствено има значение.

 

Това тестване няма никакво значение. Освен чисто академично. А това (акаденичното е също важно), но то може просто да се прочете от специализиарната литература, в което учени от други страни с други финансови и човешки ресурси вече са го направили или го правят (вижте съседната статия за Германия).

 

А тестирането на значими групи от хора за това дали са развили имунитет, в една малка страна като нашата, в този момент е излишна загуба на финансов ресурс (така необходим за Спешна помощ и болниците) и още по-важно – на специализиран медицински персонал, който пък е жинено важен за лекуване на последиците от вирусното инфектиране.  Препоръките на световните и европейски здравни институции, както и решенията на Европейското и национални правителства не са единодушни (вж отново съседната статия, това се отнася дори и за България).

 

Това изследване намирисва на корпоративен интерес – някой трябва да утилизира складираното си производство (или пък закупени тестове).

SPQR

😁

 

Много ги разбираш тия работи! Повече и от Мангъров?!!

 

😎

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това тестване няма никакво значение. Освен чисто академично.

 

То и за СПИН е същото. Ако имаш повече определен вид антитела, значи си заразен. Но тестване му е майката. Докато не тестваш 60-70% от населението, никакви "статистики" не можеш да развяваш. Дали на някого звучи смислено, че в България има само 600 заразени/болни? И оттам почти 10% смъртност?

3biri

Това, че статистика се прави с извадка 60-70% покриване на изследваните може да го каже Дани Кирилов, но не и човек, който е учил математика например.

Su38

Да не се окаже, че над 50% са антитела? Т. е. че са минали безсимптомно и сме проспали епидемията?

Всичко е възможно, докато не получим резултати. Различни имуноглобулинови тестове могат да дадат информация за етапа на развитие на болестта у индивида. Това също трябва да бъде премислено. Като гледам, обаче, как НОЩ планира измерванията...

Да не би вече да сме минали "пика"? Мутафчийски нали каза, че тогава единствено било смислено да се правят тестове за антитела, за да мислим да отхлабим мерките? Май завоят се приближава със страшна сила. Колеги, внимавайте...

НВК, то никакво тестване няма смисъл, ако нямаш лечение. Ако чакаш единствено епидемията да си иде сама, а ти да сдържаш разпространението, какъв е смисълът да знаеш, кой е заразен и кой не? Този, който има клинични симптоми, сами ще си иде на лекаря, със или без тест...

А ако искаш да знаеш, дали сдържаш епидемията, трябват масови, а не подбрани тестове. PCR тестове, не за антитела. Колкото и да са ненадеждни, други няма. Другите, за да знаеш, дали вече епидемията не си е отишла.

HKAndersen
снимка на HKAndersen
PCR тестовете не са "ненадеждни". Те са БЕЗСМИСЛЕНИ , защото са НЕСПЕЦИФИЧНИ. Те информират само дали тестваният е бил или не е бил в контакт с коронавирус /но не и специално ковид 19 !!!/ . Те нито посочват какъв щам е вируса , нито дават количествена характеристика , т.н. viral load . Последното е критично важно за тежестта на протичане на заболяването , ако изобщо има заболяване ! Пак давам баналният пример с Escherichia coli. Този грам негативен бацил може да живее съвсем нормално в червата. В определено количество. Същевременно при дисбактериоза , или при други болестни обстоятелства той може да излезе от там и да даде ужасни инфекции - мекотъканни , уринарни , кожни и т.н. Тогава от коменсал той се превръща в патоген и има концентрация в засегнатите тъкани хиляди , милиони пъти превишаваща нормалната концентрация в червата. Подобно е положението и с вирусите. Нормално в трахеята ви , в бронхите ви , в носа , в гърлото , по кожата ви ... има хиляди и милиони вируси. Огромен брой от тях са КОРОНА вируси. Това не значи нито че сте "заразен" , още по-малко че сте "болен". Това обаче не пречи актуалните PCR тестове да ви посочат за "коронаносител" , и попадате в списъка.
Дежурния

Нормално в трахеята ви , в бронхите ви , в носа , в гърлото , по кожата ви ... има хиляди и милиони вируси. Огромен брой от тях са КОРОНА вируси. Това не значи нито че сте "заразен" , още по-малко че сте "болен". Това обаче не пречи актуалните PCR тестове да ви посочат за "коронаносител" , и попадате в списъка.

И защо тогава тези лоши тестове в българска реалност посочват само някъде 1 от 30 човека и то в доста случаи с основателно съмнение за ковид19?

Или имаме тестове за пласиране ???👀

Гласът

Да не се окаже, че над 50% са антитела? Т. е. че са минали безсимптомно и сме проспали епидемията?

Едва ли. 

Гласът

PCR тестовете не са "ненадеждни". Те са БЕЗСМИСЛЕНИ , защото са НЕСПЕЦИФИЧНИ. Те информират само дали тестваният е бил или не е бил в контакт с коронавирус /но не и специално ковид 19 !!!/ 

Кой те излъга? 

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Къш бе , глашатай сауронов
Каубой
снимка на Каубой

Брей! Я ходи кристиян в Критияния! Отворко.😅

HKAndersen
снимка на HKAndersen
За серологичните тестове обясних в съседна тема. Те имат стойност за един определен период от време , според досегашните сведения за ковид 19 , между втората и петата седмица от началното заразяване /с или без клинично проявено боледуване/ Пак повтарям - ако са специфични тестове именно за ковид 19 Ig G антитела. Стойността им има масов смисъл ако се готво "декарантиниране" на населението по критерий преболедували/непреболедували. За това обаче трябва да се знае поне приблизително къде е кривата на епидемията. А ако не се знае , или ако епидемията е фиктивна и стъпва на PCR тестове, клинично-диагностични абсурди , и главно паника, серологичните тестове също стават безпредметни. Рано направени те може да са негативни за моментно болни /заразени/. Късно направени те може да са пак негативни за преболедували , имащи имунитет т.н. имунна памет , но вече без налични IgG в кръвта. С една дума , когато всички е изградено върху една огромна шашма , всякакви опити на по-късен етап шашмата да бъде контролирана , изследвана и направлявана с добронамерени научни средства , са обречени на провал.
mi6osp.

Списанието на Американското  общество по микробиология mBio :

Американските учени са създали в лаборатория вирус,  който може да се ползва като ваксина срещу коронавирусите.

Изкуственият вирус синтезира белтъка,  който се съдържа в шипчетата на вируса, чрез които вирусът се закрепва върху здравата клетка и прониква в нея. 

Такава ваксина би позволила получаване на имунен отговор- антитела срещу въпросния белтък и унищожаване на шипчетата. 

Гласът

На теория може, но трябва да го докажат първо в клинични проучвания. Между другото, РНК ваксините, за които (предполагам че) пишеш, не са "вируси". Те не се възпроизвеждат в организма. Само правят това, което си написал.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

да и 1 мармот си свива  станиол

Lola the Kinks

С една дума , когато всички е изградено върху една огромна шашма , всякакви опити на по-късен етап шашмата да бъде контролирана , изследвана и направлявана с добронамерени научни средства , са обречени на провал.

👍 

н16
снимка на н16

В Германия започват мащабни тестове за антитела срещу коронавируса.

 

А колко мащабни ще са тия тестове? 
- 30 човека
- 15 хиляди 
- 1 милион
- или повече?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×