Медия без
политическа реклама

Германия ползвала автомобили вместо бойни машини при военни учения

МО признало, че войските използват „други превозни средства за практикуване на качване и слизане“

29 Яну. 2020

Някога могъщата германска армия е посрамена, след като се разбра, че войниците са били принудени да използват автомобили вместо бойни машини по време на военни учения заради хроничния недостиг на оборудване, пише британското издание The Daily Express, цитирано от Агенция Фокус.

Според информация на германския таблоид Билд, само 20 % от бойните машини  "Пума" на германската армия са в изправност. В резултат войниците са принудени да използват автомобили при разиграването на сценарий, който има паралел с маневрите на НАТО през 2014 г. в Норвегия, където германските войски трябваше да използват рисувани метли като оръжия. Германското министерство на отбраната призна, че войските използват „други превозни средства за практикуване на качване и слизане“ поради липсата на бойни машини „Пума“ и не са „доволни“ от ситуацията.

Германската армия планираше да купи за нуждите си 350 нови „Пуми“, а освен това да модернизира съществуващата техника. Заради договорните въпроси и други непредвидени обстоятелства обаче разходите се удвояват от приблизително 3 милиарда евро до около 6 милиарда, което забавя изпълнението на програмата за модернизация.

Предвижда се „Пумите“ да заменят остарелите бойни машини "Мардер“ и да бъдат включени в силите за бързо реагиране на НАТО (NRF), които бяха създадени през 2002 г.

Германия е подложена на все по-голям натиск от Доналд Тръмп да увеличи финансовите си вноски в Алианса.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата