Quantcast

Медия без
политическа реклама

В Газа най-сетне стана размяната на втората група заложници

След няколко часа спорове "Хамас" и Израел се разбраха с посредничеството на Катар

25 Ноем. 2023Обновена
EPA/BGNES
Израелските служби за сигурност охраняват транспортирането на палестински затворници от затвор, близо до Западния бряг. Те трябваше да бъдат разменени с израелски затворници

"Започна освобождаването на втората група заложници", съобщи представител на ЦАХАЛ пред Ройтерс.

В 23.02 ч. 39 палестинци бяха предадени от Израел в Газа в замяна на 13 израелски граждани - 8 жени и 5 деца. За броя на чужденците има разминаване - 7 или 4 тайландци. За тяхното освобождаване посредничил Ердоган. Това се случи със 7 часа закъснение. В палестинската група са 33 непълнолетни и 6 жени. С посредничеството на Катар изостреният спор между Израел и "Хамас", заради който операцията по размяната бе спряна по-рано днес, бе изгладен.

Сутринта се твърдеше, че размяната включва 14 израелци и 42 палестинци, не се съобщава защо бройката е променена. 

Hamas is due to release a group of hostages through Rafah crossing. In return, Israel will release Palestinians from its jails.Read more here: https://www.te...

Надвечер агенциите съобщиха, че военното крило на "Хамас" няма да осъществи очакваната размяна. Според "Хамас" те ще задържат освобождаването "дотогава, докато Израел не разреши на хуманитарни конвои да влязат в северната част на Газа". 

Times of Israel съобщи, че "Хамас" казва, че ЦАХАЛ е нарушил примирието, като е открил огън по жители на Газа, опитващи се да се върнат в северната част, което е довело да смърта на двама палестинци. От своя страна Израел твърди, че примирието включва условие, което забранява на палестинците да се върнат в северната част, където все още се намира ЦАХАЛ. "Хамас" смята и че Израел не е спазил уговорките по освобождаването на палестинските затворници. "Хамас" настоява за друг ред. От своя страна Израел реагира остро и заяви, че ако до полунощ не бъде предадена втората група заложници, ЦАХАЛ ще възстанови бомбардировките в Газа, съобщиха 12 канал и Ynet. 

С новината за временното прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", включващо освобождаването на някои от заложниците, безскрупулно отвлечени от Хамас на 7 октомври, и то в замяна освобождаването на по-голям брой палестински затворници от израелските затвори, е важно да се подчертае контрастът между двете групи. В съобщение до БГНЕС посланикът на държавата Израел у нас Йоси Леви Сфари даде обяснение какво става.

"Кои са израелските деца, държани за заложници от "Хамас"? Най-малкият, Кфир Бибас, беше на девет месеца, когато го отвлякоха. Много от другите отвлечени не са много по-големи (всъщност се смята, че една от отвлечените жени е родила в плен). Много от заложниците станаха свидетели на убийства, изгаряния, осакатявания и изнасилвания на техни родители, братя и сестри, приятели на 7 октомври. Самите те никога не са извършвали актове на насилие. Много от тях дори все още не знаят какво е насилие – или поне не са знаели до 7 октомври. Те със сигурност не знаеха какво е да бъдат изтръгнати от домовете си, докато този дом буквално гори, да бъдат метнати на мотор или в камион, отведени на непознато място, унижени и хвърлени в тунел. Те живееха в щастливи семейства в мирни общности, много от които бяха активно ангажирани в насърчаването на мира със съседната Ивица Газа. Всички те бяха отвлечени просто защото бяха в Израел.

Кои са палестинските непълнолетни и жени, които "Хамас" иска да бъдат освободени? Ето няколко представителни случая, избрани на случаен принцип: Ибрахим Самир Ибрахим Цабах, 16-годишен – арестуван за опит за убийство и притежание на оръжие. Друг пример е Ибрахим Авад Мохамад Абиат, 17-годишен – арестуван за опит за убийство. Адам Махмуд Мхамад Абу Хамед, на 16 години – арестуван за нанасяне на тежка телесна повреда, палеж, подкрепа на тероризма и злонамерено увреждане на имущество. Списъкът продължава. Повечето са на 16-17 години, въпреки че някои са на 14 години, което е тъжна индикация за степента и дълбочината на омразата към израелците, насадена на учениците от палестинската образователна система.

Подобно на всички други държави, израелските съдилища също понякога трябва да осъждат непълнолетни за извършване на престъпления. За съжаление, израелските съдилища твърде често са принудени да осъждат палестински младежи по обвинения в терористични актове.

Двете групи са образи в криво огледало – "Хамас" отвлече невинни, просто защото са такива, каквито са, докато Израел осъжда хората въз основа на това, което са извършили. Израелците искат децата си обратно; "Хамас" иска освобождаването на терористи.

Кои са пленниците на "Хамас", държани за заложници в тунели, без достъп до тях на Международния червен кръст, лишени от всички човешки права? Това са жени, деца и бебета, които бяха невинни до 7 октомври, когато терористите на "Хамас" им отнеха невинността. Сега те знаят как изглежда терорът, колко грозен и жесток може да бъде светът", пише още Сфари. 

В социалните мрежи се появиха кадри от вчерашното завръщане на част от заложниците: 

<p> 

Затишието в боевете може да бъде удължено с още един или два дни, за да се даде възможност за освобождаването на повече израелски заложници, държани от терористи в Газа, съобщиха телевизия Канал 12 и вестник "Times of Israel" по-рано днес. Израелската обществена телевизия Кан цитира египетски източници, според които има „положителни признаци“, че временното прекратяване на огъня може да бъде удължено. Договорката за сегашното примирие е за около 50 израелски заложници - деца, техните майки и други жени - да бъдат освободени през четирите дни, през които израелската армия спира военната си кампания за унищожаване на терористичната група Хамас в Газа. В замяна на всеки заложник Израел трябва да пусне по трима палестински затворници. Съгласно споразумението 4-дневното примирие потенциално може да бъде удължено с още един ден за всяка група от още 10 заложници, освободени от Хамас. 

 

Ключови думи:

Израел, посланик, заложници

Още по темата