Медия без
политическа реклама

Френското правителство оцеля след вота на недоверие

Подновяват се масовите протести срещу пенсионната реформа

20 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
169 души бяха арестувани в събота в цялата страна по време на масовите протести срещу пенсионната реформа.

Френското Национално събрание отхвърли тази вечер първия от двата вота на недоверие към правителството на Елизабет Борн, поискани срещу него заради прокараната без гласуване пенсионна реформа. Транспартийният вот, поискан от малката центристка парламентарна група ЛИОТ събра 278 гласа, което означава, че не му достигнаха 9 гласа до необходимото абсюлютно мнозинство от 287 гласа.

Вторият вот е обречен, защото бе поискан от крайната десница на Марина Льо Пен. Никоя от големите партии не желае да се солидаризира за нищо с нейната парламентарна група. Тя може да разчита само на собствените си депутати.

Политически наблюдатели коментираха, че част от депутатите са се разколебали да съборят правителството, защото президентът Еманюел Макрон е дал да се разбере, че ще разпусне парламента, ако кабинетът падне. Мнозина са си дали сметка, че след евентуални предсрочни общи избори може да не се върнат повече в парламента и политическата им кариера ще свърши.

Елизабет Борн запазва кабинета си, но доверието в него вече е силно подкопано. Веднага след огласяването на резултата от гласуването започнаха да излизат демонстранти по улиците на големите градове. Полицията очаква да бъдат подновени сблъсъците, които избухнаха миналия четвъртък, след като правителството прокара спорната реформа "на своя отговорност". ради проекта за пенсионна реформа. Според анализатори обаче е малко вероятно да се стигне до мнозинство.

Повишаването на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години беше прието в четвъртък с помощта на чл. 49 ал. 3 от конституцията. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който не е правил публични коментари от четвъртък, наруши мълчанието си в неделя, като каза в изявление, публикувано до АФП, че се надява ''текстът за пенсиите да стигне до края на своя демократичен път с уважение към всички''.

В драматична атмосфера френското правителство пое отговорност днес да прокара законопроекта за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, след като разбра, че има риск да не събере мнозинство в Националното събрание.

Напрежение

169 души бяха арестувани в събота в цялата страна по време на масовите протести срещу пенсионната реформа, предава France24. Стачките, в които се включиха работниците в петролните рафинерии и събирачите на боклук в Париж, продължават, като за идния четвъртък е насрочен поредният национален протест.

Вандалско нападение беше извършено и срещу канцеларията на председателя на консервативната партия "Републиканците" Ерик Сиоти, в очевиден опит да го принудят да блокира пенсионната реформа на Макрон, предава БТА.

Сиоти публикува в Туитър снимка на канцеларията си, намираща се в град Ница, чийто прозорец е бил разбит от хвърлен камък. Вандалите са надраскали и думите "вотът или камъкът".

Други подкрепящи пенсионната реформа официални лица също съобщиха за вандализъм или опити за сплашване през последните дни.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?