Медия без
политическа реклама

Френският Сенат аплодира на крака Чарлз III след реч на френски

Кралят на Великобритания призова за съвместни действия за опазване на климата и пожела триумф на Украйна във войната

21 Септ. 2023
Крал Чарлз III говори пед депутатите от горната камара на френския Сенат
ЕПА/БГНЕС
Крал Чарлз III говори пед депутатите от горната камара на френския Сенат

Кралят ва Великобритания Чарлз III произнесе на безупречен френски реч пред френския Сенат и получи аплодисменти със ставане на крака от депутатите от горната камара.

В речта си Чарлз засегна темите за климата и войната в Украйна. Британският крал, известен със силните си екологични убеждения, предложи Франция и Великобритания да се ангажират с едно "Разбирателство за устойчивостта", с цел по-ефективна съвместна реакция на "глобалната извънредна ситуация, свързана с климата и биоразнообразието".

В препратка към "Сърдечното разбирателство", подписано от двете държави през 1904 г., за да изгладят много големите си по онова време различия, той посочи "примера на миналото", за да "посрещнем огромните предизвикателства пред света около нас".

Чарлз III говори пред Сената ден, след като британският премиер Риши Сунак обяви, че отлага редица ключови мерки в климатичната политика на страната. Тази стъпка беше посрещната с неодобрение в икономическите среди и дори сред управляващите консерватори.

Пред френските депутати крал Чарлз III пое ангажимент да "направи всичко по силите си, за да укрепи жизненоважните отношения между Великобритания и Франция". Лондон винаги ще бъде един от най-близките съюзници на  Париж и "заедно нашият потенциал е неограничен", подчерта той.

Британският монарх отбеляза и "непоколебимата решимост" на двете страни да видят "триумфа на Украйна".

Кралят добави, че след смъртта на майка му, кралица Елизабет II, той и семейството му са били трогнати от проявите на почит към нея в цяла Франция.

Френските депутати аплодираха крал Чарлз III в продължение на повече от минута и половина.

King Charles III on Thursday vowed he would do everything he could during his reign to strengthen the relationship between France and Britain, describing cro...

И Франция, и Англия се надяват тридневното държавно посещение да помогне за обръщане на нова страница след годините на напрежение, последвали Брекзита през 2020 г. Очаква се по-късно днес кралят и съпругата му Камила да посетят централния парижки пазар за цветя, кръстен на името на покойната Елизабет II. След това те ще посетят катедралата Нотр Дам, в която се извършва ремонт след пожара през 2019 г. Чарлз III и френският президент Еманюел Макрон са обсъждали в писма процеса по възстановяване на архитектурната забележителност.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Чарлз III, Франция