Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция първа предложи военна помощ на Армения

Ереван търси западна подкрепа, след като бе изоставен от Русия

04 Окт. 2023Обновена
Стопкадър от екрана на Франс24
Катрин Колона обеща солидарност с Армения след обезлюдяването на арменския анклав Нагорни Карабах в Азербайджан

Франция се съгласи да достави военно оборудване на Армения, заяви френската външна министърка Катрин Колона, цитирана от Анадолската агенция и БГНЕС.

„Франция даде своето съгласие за сключването на бъдещи договори с Армения, които ще позволят доставката на военно оборудване на Армения, за да може тя да осигури отбраната си“, каза Колона пред репортери на съвместна пресконференция с арменския си колега Арарат Мирзоян.

Колона пътува до Армения, за да оцени спешните нужди на страната на фона на притока на бежанци от Нагорни Карабах след светкавичната военна операция на Азербайджан на 19-20 септември.

Кавказките съседи са въвлечени в смъртоносен спор за анклава – международно признат като част от Азербайджан, но населен традиционно с арменци – от 80-те години на миналия век и водят две войни за територията.

През 2020 г. Азербайджан превзе няколко града, села и селища по време на 44-дневни сблъсъци. Войната завърши с мирно споразумение с посредничеството на Русия.

Миналия месец Азербайджан проведе "антитерористична операция" за отвоюване на територията. Арменските въоръжени формирования в Нагорни Карабах се предадоха след 24-часовата операция, при която Русия не се намеси.

Азербайджан, след като установи пълен контрол над региона, призова арменското население да стане част от азербайджанското общество и обеща да защити правата им. Но 100 000 арменци напуснаха анклава и потърсиха по-голяма сигурност в Армения.

МОСКВА ХВЪРЛЯ ВИНАТА ВЪРХУ ЕС

Европейският съюз (ЕС) напълно се е дискредитирал като посредник в ситуациите около Косово и Карабах, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"ЕС напълно се е дискредитирал като посредник. Дали това е само на Балканите? - каза тя. - Сигурна съм, че ще има още въпроси и за ситуацията в Армения - там те дадоха обещания, не направиха нищо, освен провокации, които доведоха до детонация на ситуацията, която можеше и трябваше да бъде решена по законен, политически начин, като се вземат предвид всички исторически особености на ситуацията".

АЗЕРБАЙДЖАН НЕ СЕ ПОКАЗВА БЕЗ ТУРЦИЯ

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е решил да не участва в организирано от ЕС събитие в Испания, където щеше да има възможност да разговаря с арменския премиер Никол Пашинян, съобщиха азербайджански държавни медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Алиев обмисляше дали да участва в утрешната петстранна среща в Гранада, Испания, с лидерите на Франция, Германия, Армения и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Петимата трябваше да обсъдят бъдещето на Нагорни Карабах, след като Баку си възвърна пълния контрол над региона със светкавична военна операция на 19 септември. Очакваше се участниците да разгледат и напредъка на продължаващите отдавна, но проблемни разговори за мир между Азербайджан и Армения.

Алиев е решил да не участва в срещата, защото е искал да бъде поканен и представител от Турция, но Франция и Германия са възразили. Баку е почувствал, че сред потенциалните участници в срещата се е развила "антиазербайджанска атмосфера".

Недоволството в Баку е било предизвикано от обявеното вчера решение на Франция да предостави военно оборудване на Ереван. Азербайджан няма да участва в каквито и да било бъдещи разговори, които включват Франция, но остава потенциално отворен за възможни тристранни срещи с ЕС и Армения.

 

Ключови думи:

Армения, Франция

Още по темата