Quantcast

Медия без
политическа реклама

ФБР претърси имение на Доналд Тръмп

Агентите издирват незаконно изнесени от Белия дом документи

09 Авг. 2022
БГНЕС/ЕПА
Доналд Тръмп

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида, съобщиха световните агенции. Агентите са търсили материали, които Тръмп е донесъл със себе си в Мар-а-Лаго, след като е напуснал Белия дом, съобщи New York Times. Ако сред тях има документи с класифицирана информация, това би било нарушение на федералните закони.

При напускането на Белия дом през януари 2021 г. Тръмп взе със себе си 15 кутии с материали. Кутиите бяха върнати в Националния архив година по-късно, но агентите са установявали дали в имението има и други документи от Белия дом, предаде АП.

Претърсването се е фокусирало върху района на клуба, където са офисите и личните апартаменти на Тръмп, съобщи CNN, отбелязвайки, че личният адвокат на Тръмп Кристина Боб е присъствала. Самият Тръмп обаче е в Ню Йорк.

Белият дом не е бил предварително уведомен за акцията. Висши негови служители са научили за нея от Туитър, твърди New York Times.

В драматично изявление Тръмп се обрисува като жертва на тъмни правителствени сили. Той не съобщи конкретно какво са търсили федералните агенти, а само че домът му във Флорида е „под обсада, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР“. Според него „подобно нападение може да се извърши само в страни от Третия свят“. „Те дори разбиха сейфа ми!  Каква е разликата между това и “Уотъргейт”, където оперативните агенти проникнаха в Националния комитет на демократите? Сега демократите нахлуха в дома на 45-ия президент на Съединените щати“, оплака се той.

 През февруари Националната администрация за архиви и архиви поиска да се провери дали бившият президент е нарушил федералния закон, изнасяйки документи от Белия дом. Ако някой унищожи или съхранява на нерегламентирано място документи с класифицираната информация, може да бъде наказан с до пет години. В средата на януари служители на Националния архив откриха 15 кутии с материали на Белия дом в резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго. Сред тях бяха кореспонденцията със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, която Тръмп описа като „красиви писма“, както и ръкописно писмо, което бившият президент Барак Обама беше оставил в Овалния кабинет за своя наследник. Тогава Тръмп обяви, че е предал “открито и с желание” документите на националния архив. Но това стана повод за започване на разследване срещу него.
 
По време на своето президентство Тръмп беше известен с навика си да къса документи, които смята за излишни. Неговите помощници наричаха това “неофициална система за архивиране”. Имаше и специална група, която отговаряше за възстановяване на документите.

Унищожаването на документи е нарушение на Закона за президентските архиви, който изисква от Белия дом да съхранява всички бележки, писма, имейли и документи, до които президентът се докосне, и да ги изпраща в Националния архив за съхранение.

Срещу Тръмп има още няколко разследвания, включително и за опит за отмяна на президентските избори през 2020 г. и за бунта на 6 януари, когато недоволни от изборния резултат нахлуха в Капитолия.

Акцията на ФБР идва в момент, когато Доналд Тръмп обмисля дали отново да се кандидатира за президент. Веднага след като за нея бе официално съобщено, пред имението на Тръмп започнаха да се събират негови привърженици.

 

 

Ключови думи:

Доналд Тръмп, САЩ, ФБР

Още по темата