Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕС и НАТО няма да заемат страна в шпионския скандал с Дания и САЩ

31 Май 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Меркел е била подслушвана от американски шпиони през Дания

НАТО и Европейският съюз няма да се намесват в разпалилия се скандал във връзка с информацията, че европейски политици са били следени от САЩ в периода 2012-2014 г. с помощта на Дания, предаде БГНЕС.

"Наясно съм с тези доклади. Знам, че страните, участващи в тази ситуация, се опитват да установят фактите и да ги обсъдят. НАТО като организация не участва в този процес. Така че НАТО няма да участва в решаването на тези въпроси. Надявам се, че тези конкретни съюзници могат да седнат на масата за преговори и да се опитат да установят фактите и да ги разрешат", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел преди срещата на външните и отбранителните министри на съюзниците.

ЕС също не възнамерява да се задълбочи в детайли. ''Въпросите на разузнавателната дейност са от компетенцията на националните власти'', коментира ситуацията официалният представител на Европейската комисия на брифинг в Брюксел. 

---

Датското правителство също излезе с позиция, че няма да коментира информацията и нарече скандала спекулация.

 ''Системните атаки срещу нашите близки съюзници са неприемливи. Това е установен принцип, следван от датските власти", заяви датският министър на отбраната Трине Брамсен за РИА Новости.

Датското радио (Danmarks Radio - DR) заяви, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е използвала датските интернет кабели, за да шпионира висши политици и високопоставени служители в Германия, Швеция, Норвегия и Франция. NSA се е възползвала от сътрудничеството за наблюдение с датското военно разузнавателно звено FE, за да направи това, гласи информацията на АФП, цитирана от БГНЕС.

Министърката на отбраната Трине Брамсен, която заема поста от юни 2019 г., е била информирана за шпионажа през август 2020 г. Тя заяви пред обществената датска медия DR, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“.

Не е ясно дали Дания е упълномощила САЩ да използват нейната система за наблюдение, за да шпионират съседите ѝ.

DR разкри информацията след разследване, проведено съвместно със шведската телевизия SVT, норвежката NRK, германските NDR, WDR, в. "Зюддоюче цайтунг" и френският вестник "Монд". Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия. 

Германската канцлерка Ангела Меркел, тогавашният министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашният лидер на опозицията Пeeр Щайнбрук са сред политиците, които са шпионирани от САЩ.

Шпионажът е подробно описан в таен вътрешен доклад на работната група на FE с кодово име "Операция Dunhammer" и е представен на висшето ръководство на FE през май 2015 г., твърди датската медия.

Още по темата