Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган откри строежа на втория Босфор

Проектът се оценява на 15 милиарда долара и трябва да се реализира за 6 години

26 Юни 2021
БГНЕС
На Ердоган не му стига един Босфор.

Турският президент Реджеп Ердоган даде днес началото на строежа на канал "Истанбул". Съоръжението, което ще свързва Черно и Мраморно море, е известно като "Втори Босфор". То бе анонсирано от Ердоган преди 10 години, а търгът за изграждането се проведе миналата година. Проектът се оценява общо на 15 милиарда долара. Изкуственият канал ще бъде дълъг 45 километра, широк - 275 метра и дълбок - 20.75 метра. Той ще преминава през западната част на мегаполиса.

Както се очаква за подобен грандиозен проект, малцина вярваха, че някога наистина ще бъде дадено началото му. През годините начинанието бе съпътствано от доста критики - че е скъпо, ще навреди на водните ресурси, а и край трасето ще има бум на строителството. Но ето, че днес бе направена първата копка. Ердоган изтъкна, че се отваря нова страница в развитието на страната. "Турция има за цел да завърши за шест години проекта", допълни държавният глава. 

В момента капацитетът на Босфора е около 25 000 плавателни съда годишно, а прогнозите за 2050 г. сочат трикратно увеличение. Част от трафика ще се поеме от новия канал. Той ще има капацитет от 160 кораба на ден и се очаква да намали транзитните разходи. Освен икономическо, съоръжението ще има и огромно политическо значение.

Още по темата