Медия без
политическа реклама

Ердоган обърка кампания за устойчивост в ООН с "цветовете на ЛГБТ"

22 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оплака, че му е било неудобно от използването на онова, което той определи като "цветове на ЛГБТ" в ООН, чиято централа в Ню Йорк тази седмица е украсена с ярки цветове за популяризиране на Целите за устойчиво развитие, предаде БТА, цитирайки "Ройтерс".

Ердоган заяви, че би искал да обсъди въпроса с генералния секретар Антониу Гутериш, съобщиха турските медии. Правителството на Турция, ръководено от Ердоган и неговата ислямистката Партия за справедливост и развитие, е затегнало позицията си по отношение на свободите на ЛГБТК общността, посочва агенцията.

"Един от въпросите, които ме притесняват най-много, е, че когато влизаш в Общото събрание на ООН, виждаш цветовете на ЛГБТ по стъпалата и на други места", цитират казаното от Ердоган телевизия "Хабертюрк" и други медии в южната ни съседка.

"Колко ЛГБТ има в света в момента? Въпреки това имат право на тези стъпала, а и тези, които са против ЛГБТ, имат също толкова право", каза Ердоган, който често е наричал членовете на ЛГБТ+ общността "извратени", особено по време на предизборната си кампания тази година.

Някои дипломати на ООН обаче предположиха, че Ердоган може да е объркал 17-те различни цвята, свързани с Целите за устойчиво развитие, с които са украсени части от централата на ООН, включително стъпалата, за срещата на върха, която се проведе по-рано тази седмица, с цветовете на дъгата, свързвани с правата на ЛГБТ+ общността.

Говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш не отговори на искането за коментар на думите на Ердоган.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ООН, Реджеп Ердоган, ЛГБТ

Още по темата