Медия без
политическа реклама

Ердоган: "Хамас" са борци за свобода

25 Окт. 2023
Реджеп Тайип Ердоган
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който веднага след атаката на "Хамас" на 7 юли зае антиизраелски позиции, вдигна нивото на критиките. Според него палестинската въоръжена групировка "Хамас" не само не е терористична организация, а "група муджахидини, които се бият да защитят земите си", предаде Ройтерс.

В реч пред депутатите от своята партия в парламента Ердоган заяви, че Израел се е възползвал от добрите намерения на Турция и че няма да отиде в Израел, както бе планирано по-рано. 

Ние нямаме проблем с израелската държава, но имаме проблем с политиката на Израел спрямо палестинците, каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Турският президент посочи, че е натъжен от „неспособността“ на ООН да постигне съгласие по резолюция за бомбардировките на Израел в ивицата Газа и да призове за хуманитарно прекратяване на огъня. Ердоган призова за реформа на ООН, като заяви, че Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран и да стане по-приобщаващ.

Турският президент призова Израел да се вслуша в призивите за мир. Ердоган призова и за незабавно прекратяване на сраженията между двете враждуващи страни. Според него Израел трябва да спре атаките срещу Газа, но нападенията срещу израелските земи също трябва да спрат.

Ердоган каза, че „играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел“. Той призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките. Според турския президент мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ердоган, Турция, Хамас, Израел

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?