Quantcast
EK няма да сложи визи на САЩ заради България, Румъния и Кипър | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

EK няма да сложи визи на САЩ заради България, Румъния и Кипър

Европарламентът гласува резолюция за визова реципрочност, но Комисията няма да се съобрази
Обновена
5 030
 Държавен департамент на САЩ

Европейската комисия няма да промени позицията си за въвеждане на визи за граждани на САЩ, заяви официален говорител на Комисията, цитиран от БНР

Ден по-рано Европейският парламент гласува резолюция, с която се призова ЕК да гарантира визовата реципрочност между ЕС и САЩ. Тя означава да се отмени безвизовият режим за американци, щом САЩ налагат визи на четири държави от ЕС - България, Румъния, Хърватия и Кипър. Текстът бе приет с 376 гласа против 269 и 43 въздържали се.  Той призовава Комисията да представи правен акт за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ за дванадесет месеца, както е установено в т.нар. Механизъм за реципрочност. 

ЕК обаче очевидно няма да се съобрази с резолюцията. Говорителят на ЕК повторил думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент в началото на седмицата, че това би бил контрапродуктивен ход. Той припомнил, че Полша вече е извадена от този режим и същите перспективи стоят и пред останалите 4 страни членки. "Четирите страни членки имат конкретна перспектива за напредък, а някои от тях са близо до изпълнение на критериите за присъединяване към безвизовата програма. И всички те искат да запазят този подход. Нито една от тях не е поискала да замрази безвизовия режим за американски граждани.  Всички те са се съгласили да продължат диалога и да работят за изпълнение на критериите", посочва говорителят.

Причината за изготвянето на въпросната резолюция от ЕП бе, че от българските, хърватските, кипърските и румънските граждани все още се изисква да притежават виза за влизане в САЩ, докато всички останали граждани на ЕС са освободени от това изискване, когато става въпрос за краткосрочен престой (до 90 дни в рамките на всеки период от 180 дни). От необходимостта да получават визи са освободени и гражданите на САЩ, когато посещават държави в Европейския съюз.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за суспендиране на отмяната визовия режим за нейните граждани за период от 12 месеца. Както Европейският парламент, така и Съветът на ЕС могат да възразят срещу такъв акт.

Въпросът за липсата на реципрочност по отношение на България, Хърватия, Кипър и Румъния бе официално повдигнат на 12 април 2014 г. и крайният срок за предприемане на действия от страна на Комисията изтече на 12 април 2016 г.

Европейският парламент още през март 2017 г. поиска в резолюция Комисията да спазва правилата. „Дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до САЩ, е неприемлива. Спазвайки основния принцип на солидарност между членовете на ЕС, призоваваме Комисията да действа както е установено в европейското законодателство и да внесе предложение за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ”, се казва в текста. След това Парламентът и Съветът ще трябва да направят оценка на политическите последици от това действие.

Еврокомисията е против такива мерки. Делегиран акт на ЕК следва да бъде приет най-късно на 22 декември – два месеца след датата на приемането на резолюцията. Тя няма правно обвързващ характер.

Ключови думи:

САЩ, визи, ЕС
31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС ще удължи с още 6 месеца санкциите срещу Русия

27.11.2020

693 24
ЕС удължи санкциите срещу Русия

29.06.2020

3043 47
Франция изисква цифров данък от онлайн технологичните гиганти

25.11.2020

496 4

Коментари

Страници

Хулиган

Янките трябва и пръстови отпечатъци да полагат.

Все пак са с повече престъпници на глава от населението от европейците.

И да обещаят, че нататък ще се държат прилично...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/30/usa-vizi-za-gunzi/

Solace

Хахаха, комици! Колко години се влачи това, и резултатът е нулев. Само дето Европа става все по-васална на САЩ, нищо повече. И краят не се вижда. А някой да се сопа на господаря си заради някакви си мърляви балканци - точно няма как да се случи. Те за икономиката не подскачат, пък за нас ли...

танас

фантасмагории

mi6osp.

Ако иска да бъде третиран като партньор, а не като слуга, ЕС трябва да започне да налага на САЩ еквивалентни на неговите ограничения и санкции. 

Нафарфор

Ще е интересна статистиката за отказани визи на американци за влизане в BG. 

Forza NATO

Заради България ЕС може да върне визите за американци

Може, ама няма.

Иван Николов Ге...

Ако отменим визите за САЩ гражданите, после онази грозната американка с мюсулманско име, заемаща пост на посланник в София има да плюе по нас....Поне ще се лишим от нейната визия и опитите ѝ да декламира на български език наши стихотворения.

paragraph39

Когато САМО срещу Гражданите на някои от държавите, които са в политико-икономически и/или военен съюз/ЕС, например или НАТО/, се прилага визов входен режим, това вече е ДИСКРИМИНАЦИЯ по национален признак!

При това, България и САЩ са членове на НАТО!!! Сиреч, българските Граждани стават, според САЩ, за войници на НАТО и "братя по оръжие" с Гражданите на САЩ, но за безвизови туристи в САЩ НЕ стават, според управляващите САЩ- за разлика от Гражданите на други държави в НАТО! ПФУ!

А Дискриминацията по национален признак е ПО-УКОРИМА от Дискриминация по етнически признак, тъй като Дискриминацията по национален признак обхваща  Гражданите от ВСИЧКИ Етноси в дискриминираната Нация!

КАЗАХ!

deaf

Значи докато Обама беше на власт,нямаше проблеми с визите. Сега когато Тръмп е в Белият дом - почнаха проблемите...

Калпазанче

Никой от описаните 4 държави не е вдигнал пара, и дори всички са обещали да се "поправят"... Баси! Представяте ли си Чекмедже бабаит да рече нещо напреки на американците?

О С Т А В К А!

hamel

ЕС солидарност и единност! 😎

Заедност!

Льо Клер

 "Четирите страни членки имат конкретна перспектива за напредък, а някои от тях са близо до изпълнение на критериите за присъединяване към безвизовата програма. И всички те искат да запазят този подход. Нито една от тях не е поискала да замрази безвизовия режим за американски граждани.  Всички те са се съгласили да продължат диалога и да работят за изпълнение на критериите", посочва говорителят.

 

Няма как да се промениш, ако си овца. Ще те стрижат и доят, с 200 км., по думите на един известен, диалогичен шофьор.

 

Колко точно е казано - "конкретна перспектива за напредък" 😂 и "близо до изпълнение на критериите" 😂.

УПСС
снимка на УПСС

Това ви го писах преди по късно и сега/ няма да има визи за пиндостан/    жълтината  тук идва в повече....тука рипаха и се кикотеха,че щяло визи да има...

Boris65

Тате ми обеща да ми купи колело. Бях на 5 години. 55 години чаках, стига толкова! 

Каскет
снимка на Каскет
Душе, майни ги тия УСАняци, нихната. САЩ загиват. Гледай към Чайна, майна ! За кЕтай не ти требе никва виза. Може и с Булгариш пашипорт да пришпориш – проблем, йок !
Ония дето сакат да съществуват там повече от 3 месеца да се допитат до консулските отдели. Казвам консулскиТЕ, защото Китай е една държава, но си имат 2 сепарейтид консулски отдели: за Китай и такъв – за Хонг-Конг.
sikoma

Каскетчик,

 

За Китай за българи са необходими визи.

https://mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/patuvane-chujbina/vizi-za-balgari

Виза не трябва са дипломатически или служебен паспорт и ако си транзитен пътник на авиокомпания.

ловkия

Колеги, дето се възмущавате от тая поредна неправда, някой от вас зисилил ли се да им ходи на тия?

Не, нали?

Само така! 👍

аман бе

То и 95+% от американците не са се засилили да идват в Европа. Тогава що без визи?

Платон
снимка на Платон

Именно за тва. 

old war horse
снимка на old war horse

ха честито!😁

и кво викате ес и ек?!?😜

Мицо

Толкова за "солидарността" в ЕС...

Сичко е шес

EK няма да сложи визи на САЩ заради България...

Голяма изненада, няма що...

Fuck EU 

 

Бай Димо
снимка на Бай Димо

Това решение потвърждава не само васалната зависимост на ЕС от САЩ, но и това, че гражданите на тези държави са с по-низш статут от истинските европейци.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Още Оруел го е казал: "Всички животни са равни. Но някои са по-равни от другите." Така е и във фермата наречена ЕС.

Платон
снимка на Платон

Мъкъ, мъкъ... останаха визите за омразна мерика. Ужаст... за задунайци... 

Hi_and_Bye

Да не ти предосравят безвизов режим не е дискриминация.

Безвизовият режим е привилегия, а не право.

Всяка държава има суверенното право да реши дали да го предостави или не.

 

Фактът, че на други държави от съюза, в който членуваш, са предоставили безвизов режим, а на теб – не, не е дискриминация. Щеше да е, ако САЩ имаха споразумение със Съюза като цяло. Но те нямат. Предоставили са безвизов режим на отделни държави от този съюз не защото тези държави са членки на съюза, а по критерии, засягащи всяка страна поотделно. Без връзка със съюза, в който те били членували. 

 

Ако непредоставянето на безвизов режим беше дискриминация „по национален признак“, Албания щеше да е също толова дискриминирана, колкото и България. Няма дискриминация. Визовият режим е нормата. Безвизовият е изключение.

 

Не е дискриминация да ти кажат „кандидатствувай за виза“. Дискриминация е да ти кажат „няма да ти дадем виза, защото си черен, зелен, червен“ и пр.

 

Не е дискриминация да ти кажат „не ви предоставяме безвизов режим, защото не отговаряте на нашите критерии за безвизов режим“. Дискриминация е да ти кажат „не ви предоставяме безвизов режим, защото имате много християни (мюсюлмани, юдеи, будисти, атеисти, молещи-се-на-Големия-Зелен-Хипопотам, молещи-се-на-Летящото-Спагетено-Чудовище), черни (бели, азиатци, тихоокеански островитяни)“.

ДpaгaнOxpидcки

Би трябвало да е дискриминация от гледна точка на ЕС ("хей, България е също като нас - затуй сме я приели в клуба"). Но САЩ са в правото си да си кажат, "абе те са я приели, ама от наша визова гледна точка тя май не е също като тях". И като че ли ЕС е на същия акъл, съдейки по липсата на солидарни реципрочни мерки...

Платон
снимка на Платон

Ами има си форми и начини, според държавата - като е много криво на нашенец, че за него виза, пък за мириканец без виза... да си сложи реципрочна форма България. Примерно, както Аржентина и Чили - те не искат виза за мириканци-канаденци, а изискват реципрочно плащане за влизане в страната им равно на това искано за техните граждани за виза. Никой не мърка... само дето в реципрочното далеч повече мириканци-канаденци одат в Аржентина-Чили отколкото обратното. Пропорцията баче в българския случай е обратна... малко мириканез-канадез се натиска за бългаско, докато бъгарин за при тех - охохо. С прозрачни желания за така да се каже удължаване на срока. Та и реципрочност па нема да ареса на нашего брата, започвайки със сий прогресивен форум... 

Автоцен

Всъщност искаме ли да мааме гащи чак до САЩ? С Марс не срещаме никакви визови проблеми,  но има някои други препятствия, например разстоянието, цената, опасностите и че там няма нищо, което не може да се намери в по-близките околности.  По-скоро трябва да внимаваме какви сащеанци влизат свободно у нас. Правнуците на Вито Корлеоне вече завършват Уест-пойнт, Харвард, Йейл, стават генерали, дипломати, разузнавачи, чиновници в корпорации.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Второ качество европейци.

☺️

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш