facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Държави от ЕС се готвят да разхлабят строгите ограничения

Норвегия обяви, че е поставила под контрол разпространението на коровавируса
Обновена
10 914
 ЕПА/БГНЕС

Увеличава се броят на европейските държави, които планират да започнат постепенно да разхлабват строгите ограничителни мерки, въведени в борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщават информационните агенции. Това ще стане след Великден, който католиците отбелязват в края на тази седмица.

- Словения планира да отвори след Великден заводи, които бяха затворени заради борбата с разпространението на коронавируса. Правителството преразглежда ограничителните мерки и прави планове за нормализиране на обстановката в държавата, обяви говорителят Желко Кацин. Отварянето на предприятията ще бъде възможно, ако продължи тенденцията на намаляване броя на новозаразените с коронавирус. Предстои извънредно заседание на правителството, на което се очаква да бъде взето окончателно решение.

- Гръцките власти в края на април ще решават за график за поетапна отмяна на наложените ограничения в борбата срещу коронавируса, писа в. "Катимерини". Говорителят на правителството Стелиос Пецас каза, че "като останем вкъщи през април, ще бъдем в състояние през май да се радваме на резултатите от отговорната си позиция". За решаващ момент се смята 27 април - датата, до която в момента са удължени мерките. Според икономическото издание "Нафтемборики" пише, че планът на гръцкото правителство предвижда, освен постепенно разхлабване на ограничителните мерки през май, и пакет от мерки на стойност 24 млрд. евро.

- Коронавирусът е "под контрол" в Норвегия, обяви здравният министър на страната Бент Хьойе, цитиран от информационните агенции. Нивото на новозаразени е паднало под прага от 1 и е вече 0,7. Този показател е бил 2,5, преди на 12 март властта да се приеме ограничителни мерки. Спадът на степента на разпорстраняване на заразата под единица "означава, че епидемията от коронавируса е под контрол", заяви Хьойе. Това обаче не означава, че ще бъдат отменени рестриктивните мерки. Утре правителството ще решава дали да удължи срока на въведените ограничителни мерки и след средата на април, когато изтичат.

- Белгия планира да започне постепенно да разхлабва наложените ограничения в опит да спре разпространението на коронавируса. "Всички се надяваме на завръщане към нормалния живот. Трябва да подготвим страната за преходен период. Връщането към нормалния живот ще бъде поетапно", заяви белгийският премиер Софи Вилмес във видеообръщение към сънародниците си. 

За плавния преход към обичания начин на живот министър-председателят сформира експертна група, която включва лекари, икономисти и социолози. "Очакваме дълъг период на възстановяване. Животът ще бъде разделен на преди и след COVID-19", каза Вилмс. Експертите трябва да определят времето и параметрите за премахване на рестиктивните мерки. Ограничителните мерките в страната ще продължат до 19 април, а експерти съветват те да останат в сила поне до 3 май.

- Берлин се готви да премахне рестрикциите за излизане от домовете от 19 април, но е изготвен списък с мерки, които ще станат задължителни за гражданите. Новият списък предвижда задължителното носене на предпазни маски, ограничения за събиране на публични места и бързо проследяване на контактите на заразени с коронавируса пациенти. Тези мерки са изготвени от Министерството на вътрешните работи и се смята, че са достатъчни броят на инфектираните да бъде нисък, когато постепенно се възобнови нормалният начин на живот. 

Вчера бе решено всички, които пристигат в Германия, да бъдат поставяни задължително под 14-дневна карантина. Мярката ще влезе в сила от 10 април.  Изключение от задължителната изолация ще бъдат медицински работници, които живеят в пограничните, но извън териотирята на Германия, както и транзитно преминаващи. От 16 март е въведен временен контрол по границите с Австрия, Швейцария, Франция, Люксембург и Дания. В пограничните райони, където няма ГКПП-та, контрол се упражнава от федералната полиция. Хората, които влизат на територията на Германия от тези райони, също ще бъдат изпращани под карантина, или ще бъдат връщани, ако бъдат заловени от полицията в 30-километров район около границата. 

- Австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че от 14 април ще бъде разрешено на малките магазини да отворят врати, а от 1 май ще могат да заработят по-големите търговски обекти и моловете. "Целта е от 14 април по-малките магазини с големина до 400 кв. м., както и магазините за техника и стоки за бита, да могат да отворят отново, но при спазване на строгите изисквания за безопасност", обяви канцлерът. Клиентите обаче задължително ще трябва да носят предпазни маски - тази мярка вече се прилага в супермаркетите. Пътниците в градския транспорт също трябва да носят маски. От 1 май се очаква да отварят търговските центрове. В средата на следващия месец може да заработят хотелите и ресторантите, но австрийското правителство ще обсъди въпроса допълнително. Училищата ще останат затворени до средата на май със сигурност, а обществените прояви ще са забранени до края на юни, обясни още Курц.

Министерството на здравеопазването във Виена констатира значително намаляване на броя на новозаразените с COVID-19 и затова канцлерът Курц иска "постепенно и внимателно да се върнем към нормалния начин на живот след Великден". Той обаче предупреди, че правителството си запазва правото отново да въведе строги ограничения, ако данните за заболелите и смъртните случаи започнат да се повишават. В Австрия има над 12 000 болни от COVID-19 и 220 жертви. 

- В Дания властите също имат намерение да вдигнат строгите ограничения за придвижване след Великден, ако няма увеличение на новозаразените с коронавируса. Премиерът Мете Фредериксен обяви, че правителството се надява да започне "постепенно, контролирано и спокойно" връщане към обичайния начин на живот, защото заразата се разпространява вече по-бавно. В страната има над 4600 заразени и 179 жертви. 

- В Китай за първи път днес не бе съобщено за нито една жертва на коронавируса, откакто се води такава статистика от януари. Властите се готвят от утре да разрешат на жителите на Ухан, епицентъра на заразата, да излизат от града.

- Правителствата по света не трябва да бързат с отмяната на ограничителените мерки срещу разпространението на коронавируса, предупреди от Световната здравна организация (СЗО). Генералният директор Тедрос Гебрейсус подчерта, че е необходимо да се приложи „постепенен подход, основан на точни данни“. Според СЗО за овладването на пандемията не е достатъчно само да се носят предпазни маски. „Само маските няма как да спрат пандемията - страните трябва да продължат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки случай на заразен, както и да проследяват хората, с  които той е бил контактен“. Шефът на СЗО предупреди, че ако се въведе задължение хората да носят предпазни маски, това може да доведе до по-голям недостиг на тази част от защитната екипировка за здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Ксанти започват масови тестове за Ковид-19 заради ръст на болните

04.06.2020

Обновена

5963 32
Германия временно намалява ДДС до 16%

04.06.2020

1123 16
Как германците си представят театъра след пандемията

02.06.2020

207

Коментари

Страници

HKAndersen
снимка на HKAndersen
Не виждам бурно кикотещи се под новината ? В България влизащите се поставят под 28 дневна карантина , а в Германия под 14 дневна карантина ... Очевидно в Германия и в България има различни вируси. Българският коронавирус е два пъти по-страшен и кръвожаден ! Булгар , булгар !!
Soren

Булгар,  булгар няма да спазва карантината,  колкото и ще дни да е. В Бърза помощ заразата е пламнала от лекарка, която се е разходила до Австрия точно в пика на епидемията.

вила

Я сериозно:По данни на Щаба за двадесетина дни в България от чужбина   са се завърнали над 250,000 души и под карантина са 7,000.4 от новозалазените вчера да се върнали от чужбина.Изводът е по силите на всеки нормален.

Сладур
Джиджи

Не виждам бурно кикотещи се под новината.

А ти кво пра'иш, не се ли кикотиш?😄

 

Булгар , булгар !!💋💃💅

Iberia
снимка на Iberia

HKAndersen

 

28 дни карантина са откритите с коронавирус.

 

Пристигналите от чужбина в БГ са с 14 дни карантина.

 

Някой те е излъгал.

вила

Моля виж данните на Щаба:250,000 завърнали се и 7,000 са под карантина

paragraph39

HKAndersen,

/:/Не виждам бурно кикотещи се под новината ? В България влизащите се поставят под 28 дневна карантина , а в Германия под 14 дневна карантина ... Очевидно в Германия и в България има различни вируси. Българският коронавирус е два пъти по-страшен и кръвожаден ! Булгар , булгар !

..........................................................................................................................

А, може би, германската Карантина е два пъти по ефикасна от българската?!?

Но, може пък и наистина, както е според Б.Б. и сие, да има два вида "Коронавирус-19": един опасен/"шипченски"/ и друг безопасен/"жълтопаветен", "софийски"/, макар и само когато става въпрос за мероприятия за празника "Трети март" в България?!

KTP

Нашите ще махнат ли забраната хората да се разхождат в парковете ако нямат куче? Щото е малко нелепо, не за друго... 

peniko

Мисля, че сега много бездомни песове са си намерили и ще намерят любещи и грижовни стопани ..... 

Как беще във вица: кучето гледа стопанина си и си дума "И на него му нахлузиха намордник...да види сега хубаво ли е".

Mars11

   Не е нелепо, а идиотия. впрочим, дават кучета под наем.

 

 

Сладур

Най-опасният вирус е комунистическия - промива и унищожава мозъци...

Джиджи

Нашите ще махнат ли забраната хората да се разхождат в парковете ако нямат куче?

Кучета може да нямат, но бебета имат.😄

 

Вчера видях разхождащи се с бебета ... 😝👏

Васик

След като президентът поиска връщане към нормалния живот, познайте дали Борисов ще направи точно това.

Каубой
снимка на Каубой

Ко ко каза? Чий и този дент?

ловkия

Според мен ако след Великден няма бум на заразените и заболелите, Баце нема да издържи и ще олаби режима преди Гергьовден.

Джиджи

Ъпсурт!!!

 

Щото първо ше требе да пита Мутафчийски ... 😂

мимето71

Нашите малоумници ще се сетят последни,чакаите първо да усвоят 10 милиарда,ако ни пуснат ще вземем да им попречим да ги опоскат.

nebenebe

Ние сме челик. Харесва ни така. Твоя баце си го къткай насаме  интимно. 

Su38

Ей, чш, вие не чухте ли, че СЗО сложи край на дискусията, а???

Andrij

Първо трябва да бъде "разхлабен" Щабът! Щото да четеш статистика,международната от която вече сме прочели,да плашиш хората и да въвеждаш забрани и глоби половината от които неадекватни не е работа на орган с ранг на Премиер.В същото време същият този Щаб забраняващ на бабите и децата да се радват на пролетното слънце е допуснал техни колеги масово да де заразят с короновирус и само една подобна бригада да посети над 600 дома.А опитът досега и в Италия,Испания,Китай показва,че заразата избухва именно по домовете,а не в планините и горите!

Кире

Щабът може да бъде и "олабен". А в други страни мерките се затягат, а се говори дори и за едногодишен режим. КОВИД явно повтаря, преминава лесно и в животни, мутира, въобще се очертава нещо много по-лошо.

Джиджи

Щабът може да бъде и "олабен".

Щабът НЕ МОЖЕ да бъде олабен!!! 😝😍💃

Mars11

  А не можем ли да ги отлабим?

Andrij

Нито повтаря,нито преминава лесно в животни.То си го има нормално в някои животни от които е успял да премине в някой китаец-кулинар.Иначе пишеше,че в Ухан лекарите са го открили в котки.Няма да е зле да понамалят популацията на уличните котки и кучета вследствие на тези твърдения от Ухан.За мутиране -мутира,но обикновенно мутациите са по-безопасни,защото се извършва т.н. коеволюция при която вирусът и гостоприемникът т.е. човек се приспособяват един към друг за съвместно съществуване.Вирусът не иска да убие гостоприемника защото така и той изчезва.Пример МЕРС в Саудитска Арабия със смъртност над 35% зарази малко хора и изчезна за 2 месеца.Същото е и с ебола,не се разпространи масово заради високата си смъртност.А свинският грип който мутира и се приспособи след 2009 г. всяка година се явява като епидемия,но вече не е така смъртоносен.Човечеството ще живее с КОВИД отсега нататък.За да изчезне е нужна карантина от 200 седмици.

Кире

В нюйорксата зоологичска некви тигри и лъвове са с КОВИД. За повтарянето: има такива сведения, провери. Тва още в началото го споменаваха, ама се натрупаха случаи. Освен от Китай, има случаи в Япония, щатите... Тук пък говорят за доклад, дето твърди, че до 10% ги повтаря: https://www.foxnews.com/health/up-to-10-percent-of... Въпросът  е дали заразяват, след като са втори път позитивни.

Andrij

Почти сигурно повтаря,предполага се,че имунитетът не е вечен.Както и при грипа.А за случаите на повторение по-късно имаше публикации,че просто при контролните проби първо е дадена отрицателна и след няколко дни отново положителна,сметнаха,че отрицателната е била погрешна.Виж за лъвовете и тигрите .....Все пак са котки и е интерсно с какво са ги хранили.За котките от Ухан имаше "мнения" че са се "добрали" до мъртви с КОВИД.

Джиджи

Нито повтаря, нито преминава лесно в животни.

То си го има нормално в някои животни от които е успял да премине в някой китаец-кулинар.

Иначе пишеше, че в Ухан лекарите са го открили в котки.

Нищо такова не пише никъде.

 

Пише единствено, че котките и кучетата си имат собствени вируси. 😊

Дохс_Читем

Повтарят само калпазаните. Covid19 ни го представяха за отличник.

HBK

Дългоочакваният сигнал е подаден. Време е вече да престанем да говорим за опасността от епидемията (включваща коронованият вирус и „мерките” срещу него) и да започнем да калкулираме ползата от инфодемията.

 

С настъпването на слънчевите пролетни дни се отчита (поне за кратък период от време):

 

1. Освежена природа и окуражена екология.

2. Хората обедняха, улиците опустяха, автомобилите замряха.

3. Производствата заспаха, хората омързеляха.

4. Болниците опустяха, лекарите се разболяха.

5. Мигрантите спряха с нашевствията си към далечни страни

6. „Столичани” се завърнаха към родните си стрехи.

7. Не само у нас, ами и в Европа – надежда потропа.

 

Ново начало,

Нови мечти;

Надежда подало

За бъдните дни!.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×