Медия без
политическа реклама

Десетки загинаха в Израел по време на религиозен празник

Над 150 са само ранените при мелето в планината Мерон

30 Апр. 2021Обновена
EPA/BGNES

Десетки хора загинаха, а над 150 са ранени при струпване на хора по време на масов религиозен празник

Трагедията е станала в северната част на страната - на планината Мерон в Галилея, където десетки хиляди предимно ултраортодоксални юдеи пристигнали за тържествата по случай празника Лаг ба Омер. Според някои публикации до инцидента се е стигнало след като е рухнала трибуна, според друга информация трибуната е рухнала по-късно. "Случи се за секунди. Хората просто падаха и се тъпчеха. Беше ужасно", споделят очевидци пред Haaretz.

По данни израелските здравни власти, загиналите са най-малко 44. Според информация на медицинската служба MDA, други над 150 души са леко ранени, а 18 са в критично състояние. "MDA се бори за живота на десетки пострадали и ние няма да се предадем докато не бъде евакуиран последният пострадал", съобщава службата на страницата си в "Туитър".

На видеокадри се виждат дълги редове с тела, опаковани в чували. В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни. Най-тежко пострадалите се евакуират с хеликоптери.

Много от присъстващите отчаяно се опитват да се обадят на близките си, но мобилните мрежи работят със значителни сривове.

Лаг ба Омер е голям религиозен празник, на който ортодоксалните евреи отбелязват на планината Мерон годишнината от смъртта на равин Шимон бар Йохай, който е проповядвал през II век от новата ера. Преди празника хиляди хора лагеруват по склоновете около гробницата на равина.

 

 

Israel:40 people crushed to death, after 'disastrous' crush at bonfire festival #Israel #LagBaomer #MountMeron pic.twitter.com/9bugRNNXbE

— Amit.sahu (@amitsahujourno) April 30, 2021

 

#BREAKING: Footage from Meron. Media confirmed: Over 50 Israeli dead at the Lag B'Omer celebration in Meron, Israel!#LagBOmer #lagbaomer #Jerusalem #Meron #mountmeron #jewish #Israel #telaviv https://t.co/Upb998ZCZb pic.twitter.com/3Qd7gTiSag

— Faruk Firat (@FarukFirat1987) April 30, 2021

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, инцидент, загинали

Още по темата

ОЩЕ ОТ ЧУЖБИНА

Французите спънаха Льо Пен

07 Юли 2024

Бунтът на демократите срещу Байдън приключи

09 Юли 2024

Започва бойкот на унгарското председателство на ЕС

11 Юли 2024

След заплахата от Льо Пен Франция ще спре и Меланшон

08 Юли 2024

Карла Бруни бе обвинена и поставена под полицейски надзор

10 Юли 2024