Медия без
политическа реклама

Четирима астронавти излетяха за МКС със SpaceX

САЩ слагат край на зависимостта си от Русия за полети в Космоса

16 Ноем. 2020
Четиримата астронавти при изпращането им в космическия център "Кенеди"
ЕПА/БГНЕС
Четиримата астронавти при изпращането им в космическия център "Кенеди"

Капсулата "Дракон" беше изстреляна с ракета "Фалкон 9" в 19.27 ч. източноамериканско време (02.27 ч. българско време) от космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида. 

"Спейс Екс" транспортира астронавти на НАСА до Международната космическа станция, с която се очаква да се скачи утре сутринта. 

По този начин се слага край на девет години на зависимост на космическата агенция на Съединените щати от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

На борда на капсулата "Дракон" са трима американци и един японец. Това са командирът Майк Хопкинс и още двама американци - Виктор Глоувър и Шанън Уокър, единствената жена от мисията. Четвъртият астронавт на борда е японецът Соичи Ногучи.

Американският президент Доналд Тръмп поздрави НАСА за успешния пилотиран старт на Crew Dragon, като припомни заслугата на неговата администрация за този успех.

"Страхотно изстрелване! НАСА беше близо до катастрофа, когато ние се заехме с това. Сега тя (агенцията) отново е гореща, това е най-модерният, (най-добрият) космически център в света и е далеч пред всички!" - написа Тръмп в профила си в Tуитър малко след изстрелването на ракетата.

За Съединените щати това е второ пилотирано изстрелване от 2011 г. , когато беше завършена програмата на космическата совалка.

Въпреки че САЩ подновиха независимите пилотирани полети при президента Тръмп, НАСА сключи договор с частната компания SpaceX, която създаде Crew Dragon, още през 2014 г., когато страната беше ръководена от президента - демократ Барак Обама. По договор с НАСА пилотираният „Starliner” се строи от компанията „Boeing”. Първият му пилотиран полет се очаква през 2021 година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата