Медия без
политическа реклама

Бурята унищожи 1/4 от гръцката реколта

11 Септ. 2023
На картата - потопена територия край Лариса. Предполага се, че част от водите ще останат под формата на нови езера.
На картата - потопена територия край Лариса. Предполага се, че част от водите ще останат под формата на нови езера.

След 2 дни, в който падна дъжд като за 3 години, в района на Лариса може да се образуват нови постоянни езера. В момента този район е изцяло наводнен. По предварителни данни дъждовете и бурята са унищожили до 1/4 от селскостопанската реколта на Гърция - Тесалийският регион се смята и за житницата на Гърция. Щетите върху посевите в много райони са необратими. В Темпе големи участъци земеделска площ с реколта от картофи и боб, бадемови и прасковени дървета и лозя останаха под вода

Гърция е разделена на две части - отсечката от 200 км. от магистралата, която свързва Солун и Атина, продължава да е затворена.

Броят на жертвите на наводненията в Гърция достигна 15 души, след като откриха телата на още двама загинали. Продължава издирването на двама австрийски граждани, които са в неизвестност вече почти седмица. Според властите опасенията за покачване на броя на жертвите към този момент са сведени до минимум, тъй като екипи обхождат най-тежко засегнатите региони денонощно. Над 4300 души са били изселени, като на този етап, в капана на водната стихия се оказват и над 30 български граждани. 

Гръцките власти предупредиха, че опасността от наводнения не е преминала. Високото ниво на река Пеней все още застрашава населени места и квартали. Квартали на Лариса се напълниха с кал. Лекари предупредиха, че всяка застояла вода трябва да се третира като потенциално замърсена. 

В момента ураганът "Даниел", който премина през България и Гърция се намира над Либия.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гърция, буря, реколта

Още по темата