Quantcast

Медия без
политическа реклама

България няма да арестува Путин, защото той няма да дойде

Румен Радев заяви, че общите заключения на Европейския съвет не са общи

Президентство на България
Българският президент нервничеше, че журналистите се опитват да разберат какво иска да каже в Брюксел

Европейският съвет завърши днес без традиционната пресконференция на неговия председател Шарл Мишел и на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Любопитството на журналистите бе задоволено от националните ръководители, включително от президента Румен Радев, който вчера остави впечатление за двусмислени послания относно българската солидарност с Украйна и общата европейска политика.

Президентът Румен Радев подкрепи тази вечер Заключенията на Европейския съвет, въпреки че преди това изрази несъгласие с включени в тях постановки. Главното разминаване между думите и делата му е по въпроса за европейската помощ за Украйна срещу руската агресия. В т.

Той се дистанцира от заключенията на Съвета, които обикновено изразяват общите позиции на участниците в срещите на високо равнище. "Няма как да има общи заключения на Европейския съвет", коментира българският президент пред група акредитирани в Брюксел български журналисти. Той настояваше да се разбере, че България няма да участва в доставката на 1 млн. артилерийски снаряда за Украйна.

„По отношение на тези прословути 1 милион снаряда искам да поясня, че в заключенията изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Защото преди този Европейски съвет имаше съвет на министрите на външните работи и на отбраната. България не е част от тази инициатива заедно с още 9 държави. Така, че няма как да има общи заключения“, поясни Радев. Заключенията обаче са представени като общи за всички участници, защото не е посочено някой да е заявил особено мнение.

"Всяка държава, която желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с Европейската агенция за отбрана. Там са посочени кои са държавите - те са 17", настоя Радев. Всъщност са посочени 18 държави и е изтъкнато, че други ще се присъединят, след като извървят националните си процедури.

Запитан и дали руският президент Владимир Путин ще бъде арестуван, ако дойде в България, той отговори: „Знаете, че в момента отношенията между държавите от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така, че въпросът е безсмислен“. В заключенията на Европейския съвет, които би трябвало да изразяват и позицията на Радев от името на България, се приветства заповедта за ареста на руския президент, издадена от Международния наказателен съд.

УКРИТИЕТО НА РАДЕВ

Осемнадесет държави подписаха в понеделник проектното споразумение на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси. Сред тях не е България. Проектът открива пътя за държавите - членки на ЕС, и Норвегия да продължат по два пътя: двугодишна ускорена процедура за 155-милиметрови артилерийски снаряди и седемгодишен проект за придобиване на множество видове боеприпаси. Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и Норвегия са подписали споразумението.

Още държави членки вече изразиха намерението си да се присъединят към инициативата в скоро време след провеждане на национални процедури. При пълно зачитане на суверенните национални решения и без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на която и да е държава-членка на ЕС, проектът може да се използва за попълване на националните запаси на държавите-членки и/или за подпомагане на Украйна. 

Проектът "Съвместно закупуване на боеприпаси" беше създаден за рекордно кратко време от EDA в отговор на призива за колективно и по-бързо закупуване на боеприпаси чрез обединяване, координиране и договаряне на договори с европейската отбранителна промишленост. Проектът на EDA осигурява солидна рамка за намерението на държавите членки да закупят съвместно спешно необходимите за Украйна боеприпаси. Този проект изпраща ясно послание към промишлеността и укрепва подкрепата на ЕС за Украйна след агресивната война на Русия.

Общото възлагане на обществени поръчки е най-добрият вариант за постигане на намаление на разходите поради икономии от мащаба, като същевременно позволява на държавите членки да закупуват боеприпаси в съответствие с националните си нужди и да подкрепят Украйна. Споразумението, което е гъвкаво и всеобхватно по своя характер, позволява на всички останали държави членки на ЕАО да се присъединят към инициативата на по-късен етап. Но Радев даде да се разбере, че няма такова намерение.

Още по темата