Quantcast

Медия без
политическа реклама

България игнорира форум за войната в Украйна

Дезинформацията и намесата на Кремъл във вътрешните работи на европейските страни е огромна, коментира Кирил Петков

29 Май 2023ОбновенаСВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ
Стопкадър от екрана
Форумът бе открит от президентката на Словакия Зузана Чапутова

България отсъства от международния дискусионен форум за глобалната сигурност Глобсек, където централна тема втора поредна година е войната в Украйна. В Братислава днес бе открито 18-ото издание на годишната среща, която ще продължи до 31 май.  Рекорден брой регионални и международни политици, както и известни външнополитически анализатори са потвърдили участието си. В словашката столица са се събрали 1200 изявени лица от над 60 държави, включително 11 държавни и правителствени ръководители от Централна и Източна Европа и извън нея, съобщава официалният сайт на Глобсек, цитиран от БГНЕС.

В списъка не фигурират български официални лица, но все пак се забелязва българско присъствие. Най-видимо е участието на съпредседателя на партията "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който участва във форума и миналата година, но в качеството си на премиер, когато водеше министъра на отбраната Драгомир Заков. Сега освен него в сред участниците фигурират евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел и председателят на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев. В профила си във Фейсбук Кирил Петков по-късно написа "Дезинформацията и намесата на Кремъл във вътрешните работи на страните от Източна Европа е огромен проблем за цяла Европа. Опитите за дестабилизация се правят чрез активиране на местни политици и засилване на автокрацията за сметка на демокрацията. Всичко това се прави с една единствена цел - победата на Украйна да се затрудни и Европа да отслабне. Всички про-европейски сили имаме задължение да спрем този процес и да гарантираме на нашите граждани европейски живот, със силни и работещи институции. Само заедно имаме шанс да се противопоставим на тези деструктивни сили, които искат да наложат диктатура в свободни държави, отдавна избрали демокрацията. Това бяха част от темите на срещите ми с европейските лидери на конференцията Globsec днес. В дълбочина обсъдихме проблемите и обменихме опит с доскорошния министър-председател на Словакия Едуард Хегер и със заместник министър-председателя на Украйна, Олга Стефанишина."

 

 

Очакват се изявления на президента на Франция Еманюел Макрон, председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, премиерът на Чехия Петр Фиала и на Албания Еди Рама, както и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

"Тъй като войната в Украйна продължава и всява хаос, световната общност остава силно разделена по отношение на подхода, който трябва да възприеме по отношение на нея. Макар че Европа първо показа безпрецедентно единство, сега тя усеща тежестта на проблемите както у дома, така и в чужбина. Успоредно с това демокрациите по света трябва да се справят с множество предизвикателства, вариращи от кризата с разходите за живот до сривовете в енергетиката. Затова Европа трябва да демонстрира издръжливост, адаптивност и устойчивост, като същевременно запази силното си единство. Тазгодишното издание на Братиславския форум Глобсек с гордост предоставя платформа за среща на лидерите и съвместна работа за решения, които ще помогнат за преодоляване на тази глобална нестабилност", заяви Робърт Вас, президент на Глобсек.

Форумът в Братислава е водещата международна стратегическа конференция на фронтовата линия на един новоразделен свят. За 18-те години на своето съществуване форумът се утвърди като най-изявената платформа в целия регион на Централна и Източна Европа. Тази година той е организиран с помощта на правителствата на Чехия и Австрия.

Глобсек е мозъчен тръст със седалище в Братислава, който се стреми да укрепва сигурността, просперитета и устойчивостта в Европа и по света чрез конференции в областта на глобалната сигурност. 

Ключови думи:

Глобсек, България, Украйна

Още по темата