Quantcast
Бразилският президент е обвинен в престъпления срещу човечеството | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Бразилският президент е обвинен в престъпления срещу човечеството

Това е първият случай, който директно свързва изсичането на горите със смъртта на хора
5 019
 БГНЕС
Бразилският президент Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро бе обвинен в "престъпления срещу човечеството" за предполагаемата му роля в унищожаването на Амазония, предава АФП, цитирана от БГНЕС. Това е първият случай, който директно свързва изсичането на горите със смъртта на хора.

Затоплящите планетите емисии на парникови газове от изгарянето и индустриалното селско стопанство в Амазония са по-високи от общите годишни емисии на Италия или Испания. Обезлесяването в региона вече отделя повече CO2, отколкото останалата част от Амазония може да поеме.

Австрийските защитници на екологичното правосъдие Allrise подадоха официална жалба в Международния наказателен съд (МНС) в Хага днес сутринта. Те поискаха съдебни производства срещу Болсонаро и неговата администрация за действия, "пряко свързани с негативните последици от изменението на климата по света". Жалбата обвинява бразилския лидер в провеждането на широко разпространена кампания, водеща до убийството на защитници на околната среда и в застрашаване на световното население чрез емисии, причинени от обезлесяването. Екипът зад нея заяви, че администрацията на Болсонаро се е стремила ''систематично да премахва закони, агенции и лица, които служат за защита на Амазония''. В жалбата се казва още, че Болсонаро е отговорен за приблизително 4000 квадратни километра унищожени тропически гори всяка година и че той е ръководил месечните нива на обезлесяване, които са се ускорили с до 88% от встъпването му в длъжност на 1 януари 2019 г.

Офисът на Болсонаро не отговори на искане за коментар от АФП.

Екипът от експерти изчисли, че емисиите, дължащи се на администрацията на Болсонаро поради масовото обезлесяване, ще доведат до над 180 000 смъртни случая, свързани с топлината в световен мащаб през този век.

Въпреки че има поне три други жалби от местни групи срещу Болсонаро в МНС от 2016 г., организаторите казват, че това е първата, която подчертава ясната връзка между загубата на гори и глобалното здраве на хората.

 

Още

Фантастичен гол украси летящия старт на Бразилия

24.11.2022

3015
Тръмпистът Болсонаро оспорва изборните резултати в Бразилия

23.11.2022

278
В Бразилия се заговори за военен преврат

02.11.2022

3410