Quantcast

Медия без
политическа реклама

Берлин обяви двама руски дипломати за персона нон грата

15 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Адвокатите на подсъдимия чакат обявяването на присъдата по делото за убийство срещу Вадим Красиков в Берлин.

Съд в Берлин осъди руския гражданин Вадим Красиков на доживотен затвор за убийството на етнически чеченец през 2019 г. в парк в германската столица, предаде ''Дойче Веле''. Прокурорите смятат, че Красиков е действал по заповед на руската агенция за държавна сигурност ФСБ. Разследващите демонстрираха подробно по време на процеса как руските власти са уредили фалшивата самоличност Вадим Солоков, с която Красиков е преминал през няколко европейски граници в дните преди убийството.

Зелимхан Хангошвили, етнически чеченец с грузинско поданство, беше застрелян от упор посред бял ден на 23 август 2019 г. Красиков беше арестуван по-късно същия ден. Хангошвили е класифициран като терорист от руските служби за сигурност по обвинение, че се е сражавал като бунтовник срещу руските сили в Чечения в началото на 2000 г., а по-късно и за участие в бомбена атака в московското метро.

''Най-късно през юни 2019 г. държавните органи на централното правителство на Русия са взели решение да ликвидират жертвата в Берлин'', каза съдия Олаф Арнолди. Той наложи на подсъдимия доживотна присъда, като каза също, че "особената тежест на вината", изисквана според германското законодателство за потенциално доживотен затвор, а не типичната максимална присъда от 15 години, е изпълнена в този случай.

Берлин експулсира двама руски дипломати скоро след убийството на Хангошвили, позовавайки се на отказа на Москва да сътрудничи на разследванията на престъплението. Днешната присъда допълнително ще обтегне руско-германските дипломатически отношения и ще бъде първият тест за новото правителство на канцлера Олаф Шолц и неговия външен министър Аналена Бербок, пише в. ''Гаридън''. По-късно през деня Бербок съобщи, че руският посланик е бил извикан в Министерството на външните работи след произнасянето на присъдата, предаде в. "Зюдойче Цайтунг", цитиран от БГНЕС. ''Убийството на грузински гражданин в Берлин нарушава суверенитета на Германия'', каза Бербок след произнасянето на присъдата. 

"Това поръчано от държавата убийство, както установи съдът днес, представлява тежко нарушение на германското право и на суверенитета на ФРГ. Затова извикахме руския посланик на разговор. Руският посланик е уведомен, че двама служители на руското посолство са обявени за нежелани лица", каза Бербок пред репортери.

Посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев заяви, че решението на берлинския съд по делото за убийството на Хангошвили е очевиден недружелюбен акт и няма да бъде оставено без отговор. По думите му Русия смята присъдата за пристрастна и политическа, което сериозно влошава сложните отношения между Москва и Берлин.

Още по темата