Quantcast
Байдън смята, че Путин е убиец и ще си плати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Байдън смята, че Путин е убиец и ще си плати

Интервю на президента на САЩ опасно изостря руско-американските отношения
Обновена
8 902

Американският президент Джо Байдън даде интервю за Джордж Стефанопулос от ABC News, което ще бъде излъчено тази нощ българско време. На сайта на медията обаче се появиха акценти от него. 

Байдън отправя послание към мигрантите да не идват към границата на САЩ; казва, че губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо трябва да подаде оставка, ако се потвърдят обвиненията в сексуален тормоз; а също така се съгласи с журналиста, че руският президент Владимир Путин е убиец и трябва да плати цената за намесата в изборите в САЩ. Освен това, според Байдън, ще е трудно Щатите да изтеглят войските си от Афганистан до 1 май - срок, поставен от предшественика му Доналд Тръмп.

Путин ще си плати

Във вторник американското разузнаване публикува некласифициран доклад за чуждестранна намеса в изборите през 2020 г., в който се заключава, че руският президент Владимир Путин е ръководил мащабни усилия, целящи да очернят кандидатурата на Байдън.

Байдън заяви, че е предупредил Путин за потенциален отговор на тези атаки при телефонния им разговор в края на януари. 

"Той ще плати цената - добави Байдън. - Имахме дълъг разговор с него, познавам го сравнително добре. И когато разговорът започна му казах: "Аз те познавам и ти ме познаваш. Ако разбера, че е имало такова нещо, тогава бъди готов"

Стефанопулос попита: "Значи познавате Владимир Путин? Смятате ли, че той е убиец?"

"Ммм, хмм, смятам", отговори Байдън. Но не даде подробности за това как Путин ще си плати. 

Реакция

"Да наричаш президента Владимир Путин "убиец" и да заплашваш, че ще го накараш да си плати е атака срещу Русия", написа в акаунта си в мрежата "Телеграм" председателят на руската Държавна Дума (Долната камара на парламента) Вячеслав Володин. "Това е истерия от безсилие. Путин е наш президент и нападките срещу него са нападки срещу страната ни. 

Това бе първият коментар от страна на висш руски представител на интервюто на американския президент пред американската телевизия Ей Би Си. С тези изявления Байдън оскърби гражданите на нашата страна", допълва председателят на Държавната Дума.

По-късно говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова съобщи, че посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов е извикан в Москва за консултации. 

В публикувана на сайта на външното ведомство се посочва, че за руската страна е важно да определи как могат да бъдат възстановени руско-американските отношения, доведени от Вашингтон през последните години до задънена улица.  „Заинтересовани сме да не допуснем необратимата им деградация, ако американците осъзнават свързаните с това рискове“, подчертава Захарова. 

Днес министерството на търговията на Съединените щати разшири списъка със забранени за внос руски стоки, а Държавният департамент е забранил изцяло оръжейната търговия с Русия. 

Ваксинирането

Според Джо Байдън, изненадващо е, че въпросът с ваксинирането все още е толкова политизиран.

"Честно казано, смятах, че сме се справили - каза той. - Мислех, че след като гарантираме ваксини за всички, нещата ще започнат да се успокояват. Да, започнаха да се успокояват. Но не мога съвсем да разбера този вид мачовско мислене: "Няма да се ваксинирам. Имам права, като американец, имам свобода да не го направя". Е, а защо не си патриот? Защити другите хора!"

Самият Байдън, който се ваксинира, вече можел свободно да прегърне внуците си. 

 

Афганистан

"Сега съм в процес на вземане на решение кога ще си тръгнат войските - каза Байдън. - Факт е, че договорката, която президентът, бившият президент, направи, не е много солидна. И така, ние се консултираме с нашите съюзници, както и с правителството (на Афганистан), и това решение сега е в процес."

Байдън уточни, че е ще бъде "трудно" всички военнослужещи да напуснат Афганистан до 1 май.

 

Андрю Куомо

Според президента губернаторът на Ню Йорк трябва да подаде оставка, ако се потвърдят обвиненията срещу него в сексуален тормоз от общо 7 жени. 

"Зная, че разследването продължава. Ако то докаже обвиненията, той трябва ли да се оттегли?", попита Стефанопулос.

"Да - отговори Байдън. - Смятам, че вероятно също така ще бъде преследван (от закона)"

 

За мигрантите

На фона на прилива от мигранти и напридружени непълнолетни на южната граница на САЩ, журналистът попита президента: "Трябва ли да кажем ясно: "Не идвайте!"?

"Да, трябва да кажем съвсем ясно: "Не идвайте насам!" - отговори Байдън. - Не напускайте своя град или своята общност" 

Той добави, че "изпращаме обратно хора", които пресичат незаконно границата.

Още

Байдън за случая Кашоги: Не наказваме държавни глави на съюзници

18.03.2021

5891
Байдън: САЩ никога няма да признаят Крим за руски

27.02.2021

Обновена

10051
САЩ удариха ирански обект в Сирия, но преди това предупредиха Русия

26.02.2021

Обновена

10759