Quantcast
Байдън: Опрян до стената, Путин ще ползва биологично оръжие | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Байдън: Опрян до стената, Путин ще ползва биологично оръжие

Обновена
9 232
 БГНЕС
Байдън и Путин в приятелски разговор един до друг - спомен от доста старите ленти.

"Русия обмисля използването на химически и биологични оръжия в Украйна", заяви американският президент Джо Байдън и предупреди за сериозен отговор на Запада, ако Владимир Путин реши да го направи. „Гърбът му е опрян до стената“, добави американският лидер по адрес на руския си колега.

Преди седмица Русия обвини Украйна, че се стреми да скрие предполагаемо подкрепяна от САЩ програма за химически оръжия, припомня БГНЕС. Редица държави обвиниха Русия, че това е само претекст да ползва химически оръжия.

„След като Русия направи тези фалшиви твърдения... ние всички трябва да сме нащрек да не би Русия да използва евентуално химически или биологични оръжия в Украйна или да създаде операция под фалшив флаг, за да ги замаскира“, написа прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в Туитър.

Всичко това е пореден сюжет от словесните престрелки между Белия дом и Кремъл през последните дни, след като Байдън нарече Путин "военнопрестъпник", а в отговор  Русия обяви, че отношенията между двете държави "са на ръба" и бе връчена протестна нота на американския посланик в Москва. Днес дойде нова контра от Русия. "Те просто трябва да спрат ескалацията на ситуацията както на думи, така и чрез снабдяване на киевския режим с оръжие. Те трябва да спрат да отправят заплахи срещу Русия", заяви пред журналисти заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Според него действията на САЩ не оказват влияние нито върху решимостта за военната операция в Украйна, нито върху способността на Русия да се адаптира след наложените санкции.

Ключови думи:

байдън, Русия, Украйна, война

Още

Русия заплаши да скъса дипломатическите отношения с България

30.06.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4338
Те му бутнаха правителството, а той взе, че ги изгони
Украинците успяха да освободят Змийския остров

30.06.2022

Обновена

10358