Quantcast

Медия без
политическа реклама

Австрия изгони 4-ма руски дипломати от посолството и мисията на ООН

Те "са извършили действия, несъвместими с  дипломатическия им статут“, твърди Виена

02 Февр. 2023
БГНЕС/ЕПА архив

Министерството на външните работи на Австрия съобщава, че четирима руски дипломати са призовани да напуснат страната. По думите на говорителката на министерството „двама дипломати от руското посолство са извършили действия, несъвместими с  дипломатическия им статут“ и са обявени за нежелани лица или „персона нон грата“, предава БТА.

Словенската агенция за разузнаване и сигурност (Sova) е задържала двама чужденци, обвинявайки ги в шпионаж в полза на Русия, пише Delo. Единият е с с аржентинско гражданство. Те са работили под прикритие и са били задържани в офис в Любляна. Според портала 24ur.

Също така двама от дипломатите на руското Постоянно представителство в ООН във Виена са призовани да напуснат Австрия.

Регистър на сочените за руски шпиони в Европа през последните 5 г. беше публикуван в социалните мрежи. В него се цитират открити източници за случаи на арести с обвинения за шпионаж в полза на Руската федерация от 2018 г.

Четиримата руски дипломати трябва да напуснат страната в срок от една седмица, т.е. до 8 февруари.

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание.  В посолството в София работят 114 дипломатически служители, което означава драстично орязване на персонала му.

За последен път Австрия изгони служители на руски мисии през април 2022 г. Тогава в Москва бяха изпратени трима служители на посолството във Виена и един дипломат от генералното консулство в Залцбург. Руското външно министерство отговори огледално, като изгони четирима служители на австрийското посолство.

 

Още по темата