Quantcast

Медия без
политическа реклама

Австралия купува до 5 атомни подводници от САЩ

Президентът Джо Байдън обсъди в Сан Диего с премиерите на Великобритания и Австралия създаване на ново поколение ядрени подводници

14 Март 2023
Американска ядрена подводница клас "Вирджиния"

Австралия ще закупи до пет американски ядрени подводници, след което ще участва в разработването на нов модел с американска и британска технология в рамките на амбициозен план за увеличаване на западните сили в Азиатско-тихоокеанския регион срещу нарастващата сила на Китай, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Съобщението бе направено на събитие във военноморската база в Сан Диего, Калифорния, където президентът Джо Байдън е домакин на австралийския министър-председател Антъни Албанезе и британския министър-председател Риши Сунак.

Неочаквано за мнозина, през последната седмица напрежението между няколко страни съюзници ескалира.  Франция извика своите посланици в САЩ и Австралия за консултации заради тайно договорената сделка за подводни технологии между САЩ, Австралия и Великобритания.

С американска ядрена подводница клас "Вирджиния", акостирала зад подиума на триото, Байдън заяви, че Съединените щати са "опазили стабилността в Индо-Тихоокеанския регион в продължение на десетилетия" и че съюзът на подводниците ще укрепи "перспективата за мир за десетилетия напред".

Байдън подчерта, че Австралия, която преди 18 месеца се присъедини към новосформирания съюз, известен като АУКУС, заедно с Вашингтон и Лондон, няма да получи ядрени оръжия.

Придобиването на ядрени подводници поставя Австралия в елитен клуб и в челните редици на водените от САЩ усилия за отпор срещу военната експанзия на Китай. Албанезе заяви, че сделката представлява най-голямата единична инвестиция в отбранителните способности на Австралия "в цялата ни история". Той прогнозира, че по-широкото икономическо въздействие у дома ще бъде подобно на въвеждането на автомобилната индустрия в страната след Втората световна война.

Албанезе подчерта, че сега Австралия е едва втората страна след Великобритания, на която е предоставен достъп до ядрените тайни на военноморските сили на САЩ. "Ние сме обвързани преди всичко с един свят... в който мирът, стабилността и сигурността осигуряват по-голям просперитет", каза той.

Три конвенционално въоръжени, ядрени кораба клас "Вирджиния" ще бъдат продадени "през 2030 г.", като "има възможност да се увеличат до пет, ако това е необходимо", заяви Джейк Съливан, съветник на Байдън по националната сигурност.

След това Великобритания и Австралия ще започнат изграждането на нов модел, също с ядрено задвижване и конвенционално въоръжение, наречен SSN-AUKUS. Това ще бъде британски дизайн с американска технология и "значителни инвестиции в трите индустриални бази", каза Съливан.

Русия смята, че споразумението между Австралия, Великобритания и САЩ (AUKUS) за изграждане на атомни подводници за австралийските ВМС дестабилизира режима за неразпространение на ядреното оръжие.

Макар че Австралия изключва разполагането на атомни оръжия, нейният план за подводница бележи нов важен етап в конфронтацията с Китай, който изгради сложен военноморски флот и превърна изкуствени острови в офшорни бази в Тихия океан.

Пред лицето на китайското предизвикателство Великобритания също се стреми да засили военния си капацитет, заявиха от офиса на Сунак.

Допълнително финансиране в размер на повече от 6 млрд. долара през следващите две години ще "попълни и подсили жизненоважни запаси от боеприпаси и ще финансира следващата фаза на програмата за подводници АУКУС", заявиха от Даунинг стрийт.

Министрите на външните работи на Европейския съюз изразиха солидарност с Франция, която се ядоса на отмяната на договора за подводници на Австралия, заяви висшият министър на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от  АФП и БГНЕС.

Преди това Австралия беше на път да замени остарелия си флот от дизелови подводници с пакет от френски подводници на стойност 66 млрд. долара. Внезапното изявление на Канбера, че се отказва от тази сделка и влиза в проекта АУКУС, предизвика кратък, но необичайно яростен спор между трите държави и техния близък съюзник Франция.

В сравнение с подводниците от клас "Колинс", които предстои да бъдат пенсионирани от Австралия, клас "Вирджиния" е почти два пъти по-дълъг и превозва 132, а не 48 членове на екипажа. Въпреки това дългосрочната модернизация ще изисква дълго чакане.

Високопоставен американски служител заяви, че британските военноморски сили трябва да получат своите "най-съвременни" подводници SSN-AUKUS в края на 2030 г., а Австралия - едва в началото на 2040 г.

Междувременно австралийските моряци, инженери и друг персонал ще се обучават заедно със своите американски и британски партньори, за да придобият експертен опит, а британски и американски подводници ще правят редовни посещения в австралийски пристанища.

Китай предупреди, че АУКУС рискува да предизвика надпревара във въоръжаването, и обвини трите държави, че спъват усилията за неразпространение на ядрените оръжия.

"Призоваваме САЩ, Обединеното кралство и Австралия да се откажат от манталитета на Студената война, да спазват добросъвестно международните си задължения и да правят повече неща, които допринасят за регионалния мир и стабилност", заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин пред репортери в Пекин.

Миналата седмица лидерът на комунистическата страна Си Дзинпин направи пламенно изявление, в което обвини САЩ, че ръководят усилията на Запада за "всестранно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай".

Вашингтон обаче твърди, че Пекин тревожи страните от целия Азиатско-тихоокеански регион със заплахите си да нахлуе в самоуправляващата се демокрация Тайван, както и с подчертаването на заплахата от страна на въоръжената с ядрени оръжия Северна Корея.

"Това, което наблюдаваме, е поредица от провокативни стъпки, които Китай предприе под ръководството на Си Дзинпин през последните пет до десет години", заяви високопоставеният американски служител. "Това е опит да се защити и подсигури операционната система на Индо-Тихоокеанския регион".

Ключови думи:

САЩ, Австралия, подводници

Още по темата