Медия без
политическа реклама

Авиокомпаниите алармират за хаос заради COVID-сертификатите

Системата трябва да влезе в сила от 1 юли

29 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова

Хаос и огромни опашки очакват пътниците, ако страните от ЕС не координират по-добре въвеждането на COVID-сертификатите. За това предупреждават организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, предадоха световните агенции.

Системата за цифрови COVID-сертификати за пътуване на ЕС трябва да влезе в сила от четвъртък - 1 юли. Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт предупредиха в писмо националните лидери, че рискът от хаос е реален и има голяма фрагментация и много различия в подхода към сертификатите в отделните страни.

Дигиталните сертификати имат QR-кодове, които показват дали пътниците са ваксинирани срещу COVID, преболедували са неотдавна и в следствие на това имат имунитет, или са с негативен тест. Те ще бъдат използвани за пътувания в ЕС от началото на юли, но ще изискват допълнителни проверки и специално оборудване за разчитане на кодовете.

В писмото се казва, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Проверки трябва да се правят само в страната, от която той тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на QR-кодове, се казва още в писмото.

От днес в Германия пък влизат в сила ограниченията за транспортни съобщения с Русия и Португалия заради мащабното разпространение на коронавирусния щам "Делта", предаде БГНЕС, цитирайки "Дойче веле".

На авиокомпаниите, както и на автобусните и железопътните предприятия, им е забранено да превозват до Германия каквито и да било пътници от Русия, с изключение на германски граждани и чужденци с право на постоянно пребиваване в Германия.

След пристигането си в страната, тези лица трябва да останат под строга домашна карантина в продължение на 14 дни. Това изискване важи и за тези, които са ваксинирани с две дози коронавирусна ваксина или са преболедували COVID-19

Аналогични са изискванията и по отношение на пътуващите от Португалия, която е изключително популярна сред германските туристи.

По този начин Германия разшири списъка с регионите с разпространение на мутацията на коронавирус от 14 на 16. Третата европейска държава, която е включена в него, е Великобритания. Останалите страни, които според германското здравно министерство представляват повишена опасност от заразяване с мутациите, са в Азия, Африка и Латинска Америка

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?