Медия без
политическа реклама

Астра Зенека ще поднови тестовете на ваксината срещу COVID-19

Великобритания върна част от ограниченията

09 Септ. 2020Обновена

Очаква се "Астра Зенека" да възобнови изпитването на своя кандидат за коронавирусна ваксина през следващата седмица, съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, запознати с провежданите тестове. Вчера британско-шведската фармацевтична компания реши да прекрати времето изпитването във "Фаза 3" на съвместно разработваната с Оксфордския университет ваксина срещу Covid-19, като като при един от пациентите бе открит неназован страничен ефект. 

Главният медицински съветник на Белия дом Антъни Фаучи пък заяви, че "не е необичайно" изпитванията да бъдат временно спирани поради съображения за безопасност, докато здравният министър на Обединеното кралство Мат Ханкок посочи, че това забавяне вероятно няма да доведе до значителна спънка в разработването на ваксината.

Ваксината на "Астра Зенека" е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ, припомня БНР. Компанията бе договорила предварително продажби, ако разработката се окаже успешна. 

- Великобритания върна част от ограничителните мерки заради двойното увеличение на случаите. От понеделник се забранява струпването на повече от 6 души на едно място, дори и на открито. Досегашното ограничение беше 30 души. Рестрикцията важи и за заведенията, а глобата за неспазване ще е над три хиляди паунда. Вчера пък бяха въведени локални карантина на някои места в страната.

- Китай отпразнува вчера победата си над коронавируса, предадоха АФП и БГНЕС. На пищна церемония за награждаване на медици държавният глава Си Цзинпин заяви, че Китай е преминал "извънреден и исторически тест" . "Ние водим света в икономическото възстановяване и в борбата срещу COVID-19”, каза той. Китай се възползва от пандемията, за да се хвали като пример за пъргавината и успешната организация на комунистическото ръководство. Пекин също рекламира напредъка по отношение на ваксините си като знак на глобално лидерство и устойчиво развитие на страната. Китай представи своите ваксини за първи път в Пекин тази седмица и властите се надяват да бъдат одобрени за употреба до края на годината.

- Индия, която в понеделник надмина Бразилия като втората най-заразена нация в света с над 4,2 милиона случая, възобнови движението на метровлаковете и обяви, че най-голямата туристическа атракция Тадж Махал ще бъде отворена на 21 септември, повече от шест месеца след затварянето й.

- Южна Африка обяви, че икономиката й се е свила с повече от 50% през второто тримесечие, тъй като пандемията се отрази катастрофално на най-индустриалната държава в Африка. Президентът Сирил Рамафоса каза, че сънародниците му трябва да използват пандемията като възможност. "Ще използваме този момент на криза, за да изградим нова икономика и да разгърнем истинския потенциал на Южна Африка", каза той.

- Европейският парламент пропусна редовното си преместване от Брюксел в Страсбург, след като френският град беше обявен за „червена зона“ за вируса. Лидрите на ЕС заявиха, че е несъстоятелно всички евродепутати да бъдат поставени под карантина при завръщането си в Брюксел след евентуална сесия във Франция.

Последвайте ни и в google news бутон