Quantcast

Медия без
политическа реклама

959 бойци от "Азов" се предадоха в Мариупол

Засега Русия не се съгласява украинците да бъдат предадени на трета страна

18 Май 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Спасението на ранените бе основната причина бойците от “Азов” да решат да се предадат.

694 украински войници, блокирани в Мариупол, се предадоха във вторник, съобщи руското министерство на отбраната. Така заедно с предалите се в понеделник, общият брой на войниците, които излязоха от развалините на "Азовстал", е 959.

80 от тях са тежко ранени и са настанени в болницата в Новоазовск. Останалите се прехвърлят във филтрационния лагер Оленовка край Донецк.

По неофициални данни, в подземията на "Азовстал" в неделя е имало 2227 души, включително бременни жени.

Лидерът на ДНР Пушилин заяви днес, че "Азовстал" ще бъде разрушен след войната, а на негово място след това ще бъде построен парк. 60 процента от жилищните сгради в града са разрушени или за ремонт, но състоянието с комуникациите не било чак толкова зле.

Участник в преговорите между Украйна и Русия разкри условието за предаване на бойците от батальона “Азов”, които яростно защитаваха “Азовстал” в Мариупол. Пред “Ню Йорк Таймс” депутатът от Върховната Рада” Кира Рудик заяви, че Украйна е получила гаранции от организации като Червения кръст и ООН за безопасността на бойците, отведени на територията на Русия. “Това беше единствената причина, защото те бяха решени да се бият докрай”, каза тя. Рудик все пак уточни, че договореност за това с Русия няма. “Ние искаме да ги прехвърлим в трета страна, например Турция. Русия е против. Но какво можем да направим в тази ситуация? Ще трябва да продължим преговорите”, каза тя.

В своето вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски каза, че евакуацията на бойците от “Азовстал” продължава. “Тя се ръководи от нашите военни и разузнавачи. Привлечени са най-влиятелни международни посредници”, каза той.

Изявленията идват, след като председателят на руската Дума Вячеслав Володин вчера предложи да се приеме закон, с който да бъде забранено “военнопрестъпници” да бъдат разменяни. По-късно прокуратурата поиска Върховният съд да обяви “Азовстал” за терористична организация. Руските власти обявиха, че предалите се ще бъдат разпитани.

Засега не е ясно как тези изявления ще се отразят на готовността на останалите бойци от “Азовстал” да се предадат. 

Съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Адрющенко заяви в своя Телеграм канал, че колонията в Оленовка е “истински контрационен лагер на XXI век, създаден от Русия в центъра на Европа”.

“Хората там са държани в ужасни условия, хранят ги нередовно, не оказват медицинска помощ. Там се държат военни, бивши работници в правоохранителните органи, активисти, журналисти и просто хора, предизвикали подозрение (включително наличие на патриотични татуировки”, разказа той.

 

Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че е проведена “операция по спасението” на военните от завода “Азовстал” в Мариупол.

 

Още по темата