Медия без
политическа реклама

41 станаха жертвите на експлозията в турска мина

Извадено е и последното тяло след избухването на газ гризу на 350 м под земята

15 Окт. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

41 достигна броят на жертвите на експлозията в мина в Северна Турция, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна на мястото на инцидента. Извадено е тялото и на последния блокиран под земята миньор, уточни той.

Снощи във въглищен рудник в град Амасра, провинция Бартън избухна газ гризу. По време на взрива в забоите е имало 110 души. 58 от тях бяха спасени, 11 бяха откарани в болници, като един от тях даже е изписан. 15 души оставаха блокирани и днес под земята, като до последно спасители се опитваха да ги извадят живи.

Ердоган, който отмени планирано пътуване в източния окръг Диарбекир заради трагедията, каза, че Турция е мобилизирала всички институции след взрива във въглищната мина. "Ние не искаме повече да виждаме никакви недостатъци или ненужни рискове в нашите мини", заяви той. Турция полага всички необходими усилия, за да "погребе минните аварии в историята", като "използва всички възможности на технологиите", отбеляза турският президент.

Южната ни съседка е известна с лошите условия на работа в този сектор, като най-тежкият инцидент бе през май 2014 г. във въгледобивна мина в Сома, Западна Турция, където при експлозия загинаха 301 служители. В подобно положение беше и България в последните години на активния рудодобив, като аварии и газ гризу причиниха не една трагедия и у нас.

Газ гризу е общото име за различните възпламеними газове, които се натрупват във въглищните мини. Тези газове нямат цвят и мирис, което ги прави особено опасни за работниците. Обикновено в тях има високо съдържание на метан.

Министърът на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че пожарът в мината е като цяло овладян, но продължават усилията за изолиране на огъня и охлаждане, тъй като взривът е избухнал на 350 метра под земята.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, мина, взрив

Още по темата