facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Всички вузове, обучаващи по право, ще могат да приемат без изпит

Зрелостниците имат два дни да поискат явяване на трета матура
2 455
 Илияна Кирилова

Всички университети, предлагащи обучение по право, ще могат, ако решат, да приемат студентите си в тази специалност без традиционните досега изпити по български и история, а само с оценката от матурата по български език. Това ще стане възможност чрез промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация юрист, които просветното министерство подготвя и смята да предложи на МС съвсем скоро, потвърдиха от МОН пред "Сега".

Просветният министър Красимир Вълчев също коментира днес, че вероятно всички висши училища в България ще използват оценките от държавните зрелостни изпити за прием на кандидат студенти в специалност "Право", като това ще важи само за тази година заради епидемията от Covid-19 . "Тази година много повече висши училища за много повече специалности взеха решение да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Като цяло оставиха тези изпити, при които има най-голяма конкуренция, предимно за регулирани специалности да се приема със собствени кандидат-студентски изпити", заяви той. По думите му в последните години държавните зрелостни изпити са се утвърдили като надеждна оценка, затова и висшите училища ги използват за вход.

Както преди ден стана ясно, Софийският университет реши на Академичен съвет тази година да приема кандидатите да учат за юристи без кандидат-студентски изпити, а само с оценка от матурата по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. На практика обаче той изпревари министерството, което в случая трябва да действа първо. Приемането в специалност право може да се случи само, ако се одобрят промени във въпросната наредба. Правото е регулирана специалност и затова според наредбата студентите в нея се приемат чрез писмени конкурсни изпити при условия и по ред, определени от висшето училище.

Все още не всички университети, предлагащи тази специалност, са решили как да постъпят с кандидатстването за правото, показа проверка на "Сега". От рейтинговата система на вузовете става ясно, че 11 висши училища обучават в специалност право. 3 от тях са частни, а 8 - държавни.

От Нов български университет например коментираха, че смятат да проведат изпитите за всички свои специалности, както досега, но вече онлайн, включително за право и архитектура. От УНСС досега също провеждаха изпити за всички свои специалности, но т.г. смятат да приемат в тях само с оценки от матурите. "Ако наредбата бъде променена, ще може и в специалността право да приемаме студенти въз основа на оценките им от матурата. Засега изчакваме", заявиха от УНСС. От Пловдивския университет коментираха, че към момента в право при тях се влиза само след кандидат-студентски изпит, който поне засега възнамеряват да проведат присъствено. На същата позиция засега са и от Великотърновския университет. Оттам планират да проведат онлайн изпити по български и по история на 6-ти юни, съответно от 9 ч. и от 12 ч., с които ще приемат кандидат-юристите. "Стриктно спазваме наредбата, ако я променят, може да се възползваме от възможността тази година да приемаме и резултатите от държавните зрелостни изпити", заяви от ВТУ.

 

ИЗНЕНАДА

Решението на СУ да отмени тазгодишните кандидат-студентските изпити се отнася не само за правото, но и за журналистиката и връзките с обществеността. Така за 116 от общо 118 специалности в СУ ще може да се влезе само с оценка от матурата. Това хвърли в смут бъдещи кандидат-студенти, които са планирали втората им матура да бъде съвсем различна от изпита, на който са имали намерение да се явят в СУ. Кандидат-студентска разказа пред БНТ, че е била меко казана изненадана и притеснена, тъй като е избрала за втора матура математика, а за специалността, за която ще кандидатства, й е нужна оценка от матура по английски. Така сега се оказва, че тя, а и много други нейни връстници, трябва да държат трета матура, тъй като вече не могат да се откажат от втората. По този казус днес просветният министър коментира, че зрелостниците имат два дни - до четвъртък, до когато могат да подадат заявления за допускане до трета матура.

 

СИТО

За разлика от Софийския университет, който тази година отмени предварителните си кандидат-студентски изпити и реши да приема в 116 от 118 свои специалности само с оценки от матурите, някои други по-малки университети възнамеряват да запазят кандидат-студентската пресявка, с която да подберат кандидатите си. От Великотърновския университет, който дори отвори вратите си за студенти и преподаватели, например запазват изпитите по музика (за специалността педагогика на обучението по музика), които ще се проведат онлайн на 30-и май от 10 ч. По същия начин са планирани и изпит по английски - на 6-ти юни от 14 ч., както и по физическо възпитание и спорт (за специалността педагогика на обучението по физическо), който обаче ще е присъствен - на 7-и юни от 8 ч. Присъствено ще се проведат и държавните изпити за студентите там. От НБУ смятат да проведат входните изпити за всички свои специалности онлайн, а в Пловдивския у-т нагласата е да се проведе присъствено изпитът по физическо възпитание. Югопазадният университет планира да проведе онлайн кандидат-студентски изпити по български, математика, история и биология, става ясно от сайта му. ТУ-София още от преди няколко седмици започна да провежда онлайн предварителните си кандидат-студентските изпити по рисуване, композиция, английски и математика, същото направиха и от Стопанската академия, където проведа от дистанция тестовете си по икономика, икономическа география на България, английски и немски език. Кандидат-студентските изпити по биология и химия остават за специалностите медицина и фармация във всички вузове, които ги предлагат, както и за доста от специалностите в сферата на изкуствата, за които не се признава само матура.

 

 

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Студенти страдат от високи неустойки при отказ от бригада в САЩ

28.05.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3033 34
Кабинетът даде зелена светлина за влизане в право без изпит
СУ ще приема студенти по право и журналистика без изпит

18.05.2020

13685 20

Коментари

kaily
снимка на kaily

И ще дават дипломи без изпити

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Всички университети, предлагащи обучение по право

 

Хм, това са сигурно над 50 български университета. Без да броим Симеоновското килийно училище, което е специализирано само в подготовка на минпреди и главни прокурори

last

"Залезът" на Джоузеф Хелър - продължение на великия роман "Параграф 22" :                                                                                   - " "Колкото повече напредвам в изучаването на  правото, толкова повече се убеждавам, че то трябва да бъде забранено със закон" -  заявява синът на кап.Йосарян ...

Каспър

Ако не ме лъже паметта, имаше период в който нямаше задължителни матури, някъде началото на века😁
Завършилите през този период ако сега ги обземе музата да учат право... как? Или да надуят кавала...
Аз, като съм държал матура през 80-те, мога ли с нея да кандидатствам?

Stern

След 5 г. достойна плеяда наследници на Дани Кирилов, Гешев, Цвъки, Цецка и т.н. забележителни юристи.

Минувача
снимка на Минувача

-Завърши ли правото?

-Да, дипломирах се.

-Хубаво! Сега, по колко даваш марулите?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×