Медия без
политическа реклама

Спрените директорски конкурси създават напрежение в училищата

Разглеждането на жалбата, спряла конкурсите за директори, е насрочено от съда чак през март 2023 г.

Илияна Кирилова
Казусът със спрените директорски конкурси може да не бъде решен до края на учебната година, опасяват се учители

Разрешаването на казуса със спрените директорски конкурси изглежда се отдалечава все повече във времето. Делото по жалбата на директор, спряла това лято провеждането на около 450 конкурса за училищни директори, е насрочено чак за март 2023 г. от Върховния административен съд (ВАС). Междувременно, вече се трупат проблеми и напрежение сред някои учителски колективи.

Припомняме, че през август т.г. ВАС спря действието на новата наредба 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността "директор" в държавните и общинските училища заради жалба на директор на Пазарджик. В нея се оспорват като субективни някои от критериите за заемане на поста, отнасящи се до личността на кандидата - като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения. В така създалата се ситуация, училищата със спрени конкурси в момента се управляват от временно изпълняващи длъжността директори. На места обаче процесите не вървят гладко. 

"В нашето училище новата директорка отказва да подписва документи по течащи проекти, почнати от старата. Имаме различни оперативни проблеми с това, че в момента няма нормативен документ и стоят висящи процедури", разказва преподавател от столично училище, пожелал анонимност.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов също споделя пред "Сега", че в някои училища има напрежение. "От законова гледна точка няма значение дали училището е с временен директор или с постоянен такъв - отговорностите им са еднакви. Когато обаче постът се заема от временно изпълняващ длъжността директор, колективът не го приема на сериозно и на места възникват скандали и противоречия между учителите", коментира Стаматов. По думите му винаги е било така, тъй като в подобни случаи някои директори се чувстват неуверени.

Председателят на синдикат Образование към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров коментира, че към момента не е получавал конкретни сигнали за напрежение и хаос в училища, управлявани от временни директори.

Проблемът не се очертава да бъде скоро разрешен, тъй като ВАС е насрочил делото за разглеждане на въпросната жалба чак на 16 март 2023 г. Едва след това ще започне същинското разплитане на казуса. Ако съдът приеме жалбата за основателна, министерството на образованието следва да прецени дали да обжалва съдебното решение, или да започне подготовката на нова наредба, което не е никак лек и бърз процес. Възможно е това да не може да се осъществи дори и до края на учебната 2022/23 г., опасяват се преподаватели.

 

За и против

През лятото от синдикат "Образование" призоваха наредбата да бъде отменена, тъй като, по думите им, тя е направена без участието на социалните партньори и без съобразяване с техните предложения. "Игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост. Участието на Обществения съвет не само не гарантира прозрачност, но и повишава възможностите за некомпетентни партийни намеси, защото неговите представители нямат никакъв педагогически ценз и опит", коментираха тогава оттам. 

Паралелно с това обаче 10 неправителствени организации призоваха служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов да защити наредбата за конкурсите за училищни директори, която според тях е била "правилна стъпка напред към създаване на условия изборът на директори да се базира на лидерски нагласи и умения, не само на добро познаване на нормативната уредба". От "Заедно в час", "Образование България 2030", "Амалипе", Национална мрежа за децата, Институт за прогресивно образование и др. настояха, че наредбата въвежда така чакания компетентностен модел с фокус върху ключовите компетентности и лидерските умения в конкурсите за подбор на директори, заявявайки, че оспорваните в жалбата "умения и нагласи" фигурират в професионалния профил на директора във вече съществуващата наредба за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, както и че по новата наредба съставът на комисиите, оценяващ кандидатите, е същият като този, регламентиран в училищния закон.

 

 

Още по темата:

Нестандартна идея за избора на директори предлага директорът на 51-во училище в София Асен Александров в разгара на кризата с конкурсите за близо 450 директорски места, които бяха стопирани заради съдебен спор.

 

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността „директор“ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование, съобщават
Служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов намекна, че проблемните конкурси за избор на 450 училищни директори могат да бъдат спрени.

 

 

Още по темата